Prinsesse Benedikte: Balletten løber næsten i blodet
Opera og ballet er nogle af prinsesse Benediktes store interesser. Mandag annoncerede hun de to unge kvinder, der i år modtager Dronning Ingrids Hæderslegat, som hvert andet år tildeles to yngre dansere, musikere, dirigenter eller komponister. Foto: Tariq Mikkel Khan/Scanpix
Det er prinsesse Benediktes forældre, som har skabt hendes glæde for dans, musik og teater, fortæller hun.

Kærligheden til ballet, opera og teater er hun næsten opflasket med, og mandag kunne prinsesse Benedikte annoncere, hvilke to unge kunstnere der i år modtager Dronning Ingrids Hæderslegat.

Legatet uddeles i afdøde dronning Ingrids ånd til to yngre dansere, musikere, dirigenter eller komponister.

I år tildeles legatet operasangerinde Lise Davidsen og balletdanser Astrid Grarup Elbo, og at prinsesse Benedikte sammen med sine to søstre, dronning Margrethe og eksdronning Anne-Marie, uddeler legaterne, glæder prinsessen, der selv har et nært forhold til netop disse klassiske kunstarter.

- Balletten ligger næsten i blodet. Jeg har fulgt balletten tæt, og jeg er også protektor for foreningen Ballettens Venner. Og det er ikke kun dansen, det er også musikken i dansen, som sommetider gør, at man næsten ikke kan sidde stille, fortæller en smilende prinsesse.

Kærligheden til dans, musik og teater fik hun fra sine forældre, kong Frederik IX og dronning Ingrid.

- Musik i det hele taget er nok fra min far, men i høj grad også min mor. De supplerede hinanden på den måde. Teatret var helt klart min far. Det ligger stadigvæk i blodet, også hos dronningen. Hun nyder også atmosfæren i teatret, der er lidt magisk, siger prinsesse Benedikte og uddyber:

- Det (teatret, red.) vækker mange skønne minder, og det er en verden for sig. Man kommer ind i en kunstnerverden og glemmer alt udenom. Det er en dejlig, dejlig fornemmelse.

Netop de få timer i mørke teatersale er også sunde for sjælen, mener prinsessen, som påpeger, at det er noget, som der kan være brug for i en travl hverdag.

- I hvert fald som et supplement. Så det ikke alt sammen ender i elektronik. Det er ikke helt så sundt, tror jeg. Musik er jo herligt afslappende, og man kan hengive sig til det, forklarer prinsesse Benedikte.

Derfor prioriterer hun i høj grad også at sætte tid af til stunder som disse.

- Jeg er begyndt at sætte kryds i kalenderen, hvis der er noget, jeg absolut vil høre og se, og så prøver jeg at holde de aftener fri fra andre ting, siger hun.

Prinsesse Benedikte overrækker personligt Dronning Ingrids Hæderslegat til de to legatmodtagere i Tivoli den 24. juni.

Også dronning Margrethe og eksdronning Anne-Marie vil være med til at uddele anerkendelsen og en check på 250.000 kroner til hver af de to modtagere.

Legatet er øremærket til videre studier og dygtiggørelse.

/ritzau/