Presset Sohn havde brug for pengene
Her forsvinder Ole Sohn ind til gruppemøde hos SF efter at have besvaret endnu en byge spørgsmål om sin fortid i DKP Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Gennem hele sin formandstid i DKP kendte Ole Sohn til pengestrømmene fra Sovjetunionen.

De danske kommunister var gået konkurs, hvis ikke Ole Sohn (SF) havde ladet penge fra Moskva kanalisere ind i partikassen, og ladet det fortsætte gennem hele sin tid som formand i partiet.

Det vidste Ole Sohn, og derfor sanktionerede han den fortsatte pengestrøm fra kommunistmoderpartiet (DKP) i øst. Sohn indrømmer nu, at han godt kendte til de overbetalinger, som det DKP-ejede trykkeri, Terpo Tryk, modtog.

"Det havde alle en vis formodning om," erkender han og bekræfter samtidig, at han allerede kendte til overbetalingen, da han blev formand for DKP i 1987.

I hele sin formandstid for de danske kommunister modtog Ole Sohns DKP altså penge fra Sovjetunionen; millioner skjult via alt for høje trykkeriregninger. Og det var først, da Ole Sohn havde meldt sig ud af partiet, at han begyndte at fordømme de metoder, han havde sanktioneret gennem årene.

"Jeg tror, de fleste flytter sig politisk her i livet. Der er ingen tvivl om, at det DKP stod for, var uacceptabelt, og det, jeg var en del af, var også uacceptabelt," forklarer Ole Sohn.

Helle Thorning-Schmidt sagde tidligere i dag på sit pressemøde, at hun har tillid til Ole Sohn. Hun ville dog ikke oplyse, hvorvidt Politiets Efterretningstjeneste eller Forsvarets Efterretningstjeneste har givet ham anmærkninger, før han blev minister.

Selvom Ole Sohn siger, at han gerne vil lægge alt på bordet, afviser han at bede om hjælp til det ad de officielle kanaler. Ole Sohn vil ikke være med til at anmode Rusland om adgang til de arkiver fra Sovjetunionen, der kan kaste lys over hele sagen om overbetaling samt lys over beskyldningerne om modtagelse af sorte penge.

"Det er ikke en sag for den danske regering," lyder det fra den danske erhvervs- og vækstminister, Ole Sohn.