PORTRÆT: Ministeren for miljø eller landbrug
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har også tidligere været i politisk stormvejr. Foto: Ivan Riordan Boll/Polfoto
Oppositionen ser Eva Kjer Hansen som en trussel mod miljøet, mens landbruget kalder hende kontant og dygtig.

Da Eva Kjer Hansen (V) sagde ja til jobbet som miljø- og fødevareminister, sagde hun samtidig ja til at få hensynet til miljøet og landbrugets interesser til at gå hånd i hånd.

Det skete, da Venstre overtog regeringsmagten og lagde Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri sammen. Det er to ministerier med dagsordner, som historisk set har været modstridende.

Det har heller ikke vist sig nemt.

På den ene side kritiseres hun af oppositionspolitikere og miljøforkæmpere, mens landbruget kalder hende både kontant og dygtig - og for det konventionelle landbrugs førstedame.

Og nu er den erfarne politiker Eva Kjer Hansen (V) for alvor kommet i et politisk uvejr, der må betegnes som endnu en møgsag for landmandsdatteren.

Fremtrædende miljøforskere har stærkt kritiseret regnemetoderne, som ligger til grund for landbrugspakken. De kalder den misvisende og kreativ. Eva Kjer Hansen har dog fastholdt, at landbrugspakken vil give plus på miljøkontoen.

Embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet siger dog nu, at pakken samlet set vil skade miljøet de første år.

Kvælstofsagen - eller gyllegate som den også kaldes - har efterhånden udviklet sig til en mindre lavine.

Senest er ministeren tirsdag blevet beskyldt for at have indgået en studehandel med magtfulde landmænd i interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

Den såkaldte gyllegate er dog ikke første gang, at ministeren er i politisk stormvejr.

Eva Kjer Hansen er kendt for at være ærkeliberal og businessorienteret. Det endte næsten med at spænde ben for hende, da hun varetog posten som socialminister i 2005.

- Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet, skrev Eva Kjer Hansen dengang i en kronik i Jyllands-Posten.

Udtalelsen fik modstandere fra flere lejre til at komme med skarp kritik.

Eva Kjer Hansen har siddet i Folketinget siden 1990. Hun var socialminister under Anders Fogh Rasmus VKO-regering fra 2004 til 2007.

I september 2007 blev hun for første gang minister for fødevareområdet, da hun overtog statsministerposten som fødevare-, landbrug- og fiskeriminister.

Efter formandsskiftet i Venstre fra Anders Fogh til Lars Løkke blev Eva Kjer Hansen dog sat af ministerholdet.

/ritzau/