Administration 

Portræt: Ingen tør sige nej til Madonna

Verdens popdronning tænder, når nogen afviser hende. Det sker bare uhyrligt sjældent. Madonna begyndte som mobbeoffer, men i de seneste 26 år har hun formået at være kontroversiel og populær som ingen anden. Måske fordi hun aldrig fortryder det.

<

Den havde de ikke lige forudset, klassekammeraterne fra Madonna Louise Veronica Ciccones skole i bilbyen Detroit. At hun som snart 50-årig ville trone som hele verdens popdronning på tredje årti. Mon ikke de ville have holdt igen med drillerierne?

Madonna var faktisk mobbeoffer som barn og teenager. Mens hendes jævnaldrende gik op i hinanden, dyrkede den klejne, kønne pige med de italienske aner ballet og lyttede til klassisk musik. Hvis de andre piger barberede ben, lod hun sine hår gro for at være ekstra meget i opposition.

- Jeg var hverken hippie eller stener, så jeg endte med at være hende den mærkelige. Jeg var typen, som folk var led over for. Men i stedet for at agere dørmåtte for folk besluttede jeg at forstærke mine forskelligheder, fortæller hun i et nyligt interview i det amerikanske livsstilsmagasin Vanity Fair.

Næ, ingen ville være som Madonna. Og bang. Så ville alle lige pludselig. Være som Madonna.

26 år efter sit gennembrud med den første af en uendelig perlerække af ørehængere, Everybody , topper hun stadig hitlisterne som verdens ubestridelige popdronning. En status, der ikke vil blive pillet ved med hendes studiealbum nummer 11, den dagsaktuelle Hard Candy .

Drenge-legetøj

Vejen dertil var lang og dog så kort. Madonna skulle bare væk. Hun forlod Detroit i 1977 for at blive professionel danser i New York, men måtte supplere indtægten fra mindre dansetrupper med et job i en donuts-kæde, hvor hun langede amerikanernes foretrukne wienerbrød over disken.

I 1979 blev hun på en turné for en fransk discokunstner kærester med en af musikerne. De to dannede snart efter Breakfast Club, og Madonna indtog både bandets trommesæt og mikrofon, ligesom hun håndterede en guitar ganske gedigent. Et par år senere tegnede hun en forsigtig kontrakt med et mindre pladeselskab og brød straks igennem.

Med album nummer to, Like A Virgin , lagde hun kimen til sin lange karriere. Titelnummeret indtog førstepladsen på den amerikanske hitliste i seks uger, og andensinglen Material Girl markerede Madonnas forvandling til stilikon. Hun krævede sin ret, insisterede på sine kødelige lyster og erklærede bogstaveligt talt, at hun gik efter guldet. Ikke hjerter af guld. Mænd var et legetøj, som hun åbenlyst proklamerede med sit legendariske boy toy -bælte om de fikse hofter.

Med en opvækst i et katolsk hjem, hvor moderen døde af brystkræft, da Madonna var fem år, var det nogle kontroversielle udmeldinger. Balladen blev ikke mindre af, at det semipornografiske magasin Penthouse offentliggjorde nøgenbilleder af sangerinden. De var blevet taget, før hun blev berømt, men det gjorde dem selvfølgelig ikke mindre interessante.

I 1987 bad selve Pave Johannes Paul II publikum om at holde sig væk fra hendes kødelige koncerter i Italien. Det forhindrede dog ikke Who s That Girl World Tour i at blive historiens hidtil største kasssesucces.

Madonna forstod i den grad at iscenesætte sig selv, og hun trådte samtidig i karakter som en forretningskvinde langt ud over det sædvanlige. I 1989 tegnede hun kontrakt med cola-fabrikanten Pepsi. Snart promoverede hun ikke kun sin musik som musikanalen MTV s absolutte yndling, hun optrådte også med sine hits i reklamepauserne.

Madonna slår til

Det var blevet tid til at prøve nye talenter af, og sangerinden forfulgte igen drømmen om det store lærred. Efter begrænset succes i Desperately Seeking Susan og Who s That Girl scorede hun en hovedrolle som Warren Beattys varmblodede affære i gangsterkomedien Dick Tracy .

De to blev også kærester uden for kameraernes søgelys, og den 21 år ældre skuespiller var Madonnas første seriøse forhold siden hendes stormombruste forhold til kollegaen Sean Penn.

Året efter gjorde hun det anstændigt i blockbusteren I En Klasse For Sig Selv om et kvindeligt baseballhold.

Og Madonna slog sig godt nok løs. I 1992 grundlagde hun sit eget underholdningsselskab, Maverick, der gav hende lige så gode indtjeningsvilkår som Michael Jackson. Det skabte opmærksomhed, men var intet i sammenligning med Mavericks første udgivelse. Hvis Madonna tidligere havde chokeret, så var det nu tid til at gå i chok.

Fotobogen SEX var uset og uhørt provokerende. I en lang og udfordrende billedserie pikerede sangerinden verden. Hun legede med temaer som homoseksualitet, sadomasochisme og voldtægt, og ramaskrigene lød naturligvis. Madonna var ligeglad og reagerede ved at udsende sit femte og hidtil mest sexfikserede album, Erotica . Retræte har aldrig været en mulighed eller et grundvilkår.

Sig nej

Til trods for sin massive hitlistesucces var respekten for Madonnas musikalske virke fortsat begrænset blandt anmeldere og kolleger.

I 1980 erne blev hun gang på gang spået en kort karriere, og senere stjal hun altså overskrifterne af helt andre årsager. Det ændrede sig i 1998, da Madonnas syvende udspil, Ray of Light , landede.

Sammen med produceren William Orbit lykkedes det hende at skabe techno- og houseinflueret pop uden at miste forbindelsen til sit simple, men melodiøse sangskrivertalent. Da hun to år senere udsendte den om muligt endnu mere vellykkede Music forstummede kritikken fuldstændig.

Forretningskvinden, provokatøren og stilikonet, der var blevet mor til datteren Lourdes i 1997 og sønnen Rocco i 2000, var nu først og fremmest musikidol. Endelig.

Måske derfor havde de færreste samme behov som tidligere for at pege fingre ad hendes ofte kiksede forsøg på at holde liv i skuespillerambitionerne. Eksempelvis ødelagde det ikke noget, at hun og husbonden - den britiske instruktør Guy Ritchie - i 2002 udsatte biografgængerne for en historiens dårligste filmoplevelser, Swept Away .

Popkarrieren plejes fortsat og har det sundt, mens Madonna er begyndt at engagere sig i at kurere verdens dårligdomme. Det markerede hun blandt andet ved i 2006 at adoptere en dreng fra det aids-plagede land Malawi i Afrika.

Ved valgkampen i 2004 brugte hun kræfter på at få fjernet George W. Bush fra præsidentembedet i USA, men her fik hun altså for en sjælden gangs skyld ikke sin vilje. Og sådan noget tænder hende, som det har gjort hele livet.

I det nyeste nummer af det britiske musikmagasin Q bliver hun spurgt, hvad der tænder hende mest. Svaret falder prompte.

- Ordet nej

Men verden ser alligevel noget anderledes ud, end dengang klassekammeraterne afviste Madonna Louise Veronica Ciccone i Detroit. Hun kan ikke længere bruge kræfter på at være anderledes og i opposition. Når Madonna gør noget nyt, følger alle andre efter.

faktaboks

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten

Pink
Nyheder

Verdensstjerne:

Blander sig i trusse-gate

Sport

Dansk Svømmeunion:

Løn til atleter på barsel

Casper c
Kendte

Casper Christensen:

Nu er huset solgt

astralis
Sport

Astralis: Køber 18-årigt dansk talent

Gøhler
Kendte

Skøn video:

Mathilde viser babybulen

græs
Nyheder

Sådan får du liv i din gule græsplæne

ol medalje
Sport

Sådan:

Danmarks første OL-medalje i hus

brande
Nyheder

Skovbrande smelter sammen - folk på flugt

uvejr
Nyheder

Trist sommervejr:

Skybrud og store regnskyl truer

OL
Sport

OL-medaljer

til to 13-årige

Vejarbejde på villavej
Nyheder

Kritik fra flere sider:

Danmark er ikke sikret

mod oversvømmelser

Nyheder

Voldsomt uvejr:

Dele af London

oversvømmet

Portræt Jackie Mason
Kendte

Simpsons-stjerne død

Britney Spears vinker til fans.
Kendte

Britney chokerer igen-igen:

Nyt topløst billede

Jeanette Ottesen i bassinet
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL søndag

en kaffebonde filtrerer kaffebønner
Mad og drikke

Prisen på kaffe stiger drastisk 

Rodney Alcala i håndjern og fangedragt
Nyheder

Amerikansk seriemorder dør naturligt - og undgår dødsstraf

Annemiek van Vleuten jubler
Sport

OL-sølvvinder troede,
hun havde vundet:
Jeg følte mig dum

Sport

Drama ved OL:

Dansk rytter på hospitalet efter styrt

en mand i shorts med en motoriseret hækklipper
Sundhed

Typiske ferieskader: Her skal du passe særligt på

To soldater løber med deres håndvåben.
Kongelige

Prins Harrys soldaterkammerater truer:

Ti stille, ellers....

En korpulent mand i jakkesæt
Corona

Tyskland:

Restriktioner for ikkevaccinerede

Folk går i sjoskende regn på et torv
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og farligt vejr

Folk går i sjoskende regn på et torv
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og farligt vejr