PORTRÆT: Erfarne Henrik Dam får plads i præsidiet
Han har været i politik i mere end 25 år, og nu træder Henrik Dam Kristensen ind i Folketingets Præsidium.

Den 59-årige Henrik Dam Kristensen er tirsdag udpeget til Folketingets øverste ledelse - Folketingets Præsidium.

Her skal han repræsentere Socialdemokraterne i stedet for Helle Thorning-Schmidt.

Henrik Dam Kristensen er en rutineret politiker, og han har blandt andet stået i spidsen for fem forskellige ministerier.

Senest var han beskæftigelsesminister indtil folketingsvalget i juni 2015.

Han har tidligere fortalt, at han har været interesseret i politik siden skolealderen. Men før Christiansborg kom til at præge hans arbejdsliv, var det vejene i fødebyen Vorbasse, som han betrådte i sit job som landpostbud.

Han har desuden været skoleleder i AOF og været ansat i Dansk Flygtningehjælp i Grindsted, hvor han bor i dag.

I 1990 blev Henrik Dam Kristensen for første gang valgt til Folketinget, og allerede fire år efter fik han sin første ministerpost i Poul Nyrup Rasmussens (S) regering.

Først som landbrugs- og fiskeriminister, siden fødevareminister, og endelig blev han socialminister i 2000. I alt blev det til syv år som minister i den omgang.

Både blandt vælgere og internt hos Socialdemokraterne var han en populær mand. Han blev ved flere lejligheder nævnt som formandsemne og Nyrup-fløjens bud på en kronprins i partiet.

Det blev der imidlertid sat en stopper for, da Henrik Dam Kristensen i 2002 gjorde klart, at han ikke ønskede at stille op mod Mogens Lykketoft til posten som partiformand.

I stedet fulgte han med sin tidligere chef Poul Nyrup Rasmussen, da han drog til Bruxelles og EU-Parlamentet i 2004.

Det blev kun til to år i EU-Parlamentet, før Dam Kristensen igen vendte hjem. I 2007 kom han tilbage til Folketinget, og i 2011 blev han transportminister i S-R-SF-regeringen.

Og i oktober 2014 rykkede han ind i Beskæftigelsesministeriet, som han stod i spidsen for frem til Folketingsvalget i juni sidste år.

Nu er den rutinerede socialdemokrat udpeget til Folketingets Præsidium.

Foruden Folketingets formand består præsidiet af fire medlemmer, der er udpeget af deres respektive partier. Medlemmerne skiftes blandt andet til at lede møderne i folketingssalen, og præsidiet repræsenteret Folketinget udadtil.

Henrik Dam Kristensen er valgt til Folketinget i Horsens-kredsen.

/ritzau/