Polske virksomheder leger kispus med politiet
Det er let for udenlandske byggefirmaer i Danmark at slippe for bøder. Foto: Colourbox.dk
Polske virksomheder i Danmark driver gæk med politiet, Skat og Arbejdstilsynet. I 3F er man dybt frustreret.

Dansk politi, Skat og Arbejdstilsynet er kommet på en ualmindelig svær opgave, når det gælder om at inddrive skatter og bøder fra polske virksomheder i Danmark.

Københavns Vestegns Politi har f.eks. netop udsat en retssag mod den polske arbejdsgiver Pawel Kowalewski. Manden er tiltalt for at have handlet groft uansvarligt i en sag om en tagdækkers død, skriver Jyllands-Posten.

Dansk politiet fik ikke identificeret arbejdsgiveren i en sådan grad, så polsk politi kunne overbringe ham anklageskiftet i tide. Dansk politi erkender fejlen.

"Det er ikke hver dag, at vi tilsiger nogen fra Polen, så vi skulle nok have gjort det lidt bedre," siger politiassessor Peter Stæhr fra Københavns Vestegns Politi til Jyllands-Posten.

Det viste sig tilmed, at arbejdsgiveren ikke er registeret i det såkaldte RUT-register. Det skulle betyde en bøde på 10.000 kroner, men den polske arbejdsgiver slipper, fordi han har forladt Danmark.

I modsætning til i de nordiske lande er der nemlig ikke en fælles EU-aftale om at kunne sende bødesager videre til f.eks. Polen. Det er frustrerende, mener Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri.

Også i fagforeningen 3F er man irriteret over, at polske virksomheder leger kispus med politiet og Arbejdstilsynet. En razzia afslørede for nylig, at hver 10. polske firma, der var registreret i RUT, slet ikke eksisterer i Polen.

"Det afslører, at man ved at lade sig registrere i RUT kan slippe for enhver kontrol. Og det betyder igen, at man legaliserer sort arbejde og en umulig konkurrence mod danske virksomheder og svende," siger forhandlingssekretær i 3F, Palle Bisgaard.

Kilde:Jyllands-Posten