Politisk ikon stopper efter 42 år

Niels Helveg Petersen (R) bliver pensionist efter mere end en menneskealder i dansk og europæisk politik.
Niels Helveg Petersen, her sammen med sin radikale kollega, Lone Dybkjær, skal nu leve af sin minister- og folketingspension.
Niels Helveg Petersen, her sammen med sin radikale kollega, Lone Dybkjær, skal nu leve af sin minister- og folketingspension. Foto: VALENTE DITTE / POLFOTO

Navneskiltet er pillet af kontorvæggen, og telefonnummeret er inddraget.

Niels Helveg Petersens karriere som folketingspolitiker, minister og kabinetssekretær i EU er slut.

Og nu skal den 72-årige radikale politiker vænne sig til tilværelsen som pensionist.

"Nu skal jeg jo vænne mig til ikke at have et kontor og en sekretær. Og den del af mit liv, som er mit arbejdsliv, forsvinder i store træk. Og det skal jeg til at øve mig på," siger han til Newspaq.

Niels Helveg Petersen huskes af mange som udenrigsminister i Poul Nyrup Rasmussens regeringer fra 1993 til 2001.

Men han var også økonomiminister fra 1988 til 1990.

Eneste afbrydelse i den 42 år lange folketings- og ministerkarriere var, da han arbejdede som kabinetschef hos den danske EU-kommissær, Finn Gundelach, fra 1974 til 1977.

På trods af sin stor politiske erfaring og indflydelse på danmarkshistorien kommer der ingen erindringer fra Niels Helveg Petersen.

"Jeg har faktisk ikke noget noteapparat af betydning eller optegnelser fra politiske begivenheder. Så jeg har ikke det råmateriale, der skal til. Men det har faktisk heller aldrig interesseret mig. Jeg har altid været mest optaget af, hvad skal ske, og ikke hvad der er sket," siger han.

Niels Helveg Petersen er søn af forhenværende folketingsmedlem og minister Kristen Helveg Petersen og tidligere borgmester i København Lilly Helveg Petersen.

Hans ene søn, Morten Helveg Petersen, har også været medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre.

Og nu er den anden søn, Rasmus Helveg Petersen, blevet valgt til Folketinget - ligeledes for De Radikale.

"Det er jeg glad for af to grunde. For det første, fordi han selv vil og har været optaget af det i tre år, siden han blev kandidat. Og for det andet, fordi jeg tror, han bliver et dygtigt medlem af Folketinget," siger Niels Helveg Petersen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.