Politikere vil have åbnet for ældre i a-kasse

Når danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet, så skal de også kunne være medlem af a-kasse, når de er fyldt 65 år, mener politikere.
Politikerne vil have folk til at arbejde til de er 67 år, men retten til dagpenge bortfalder, når der er fejret 65-års fødselsdag.
Politikerne vil have folk til at arbejde til de er 67 år, men retten til dagpenge bortfalder, når der er fejret 65-års fødselsdag. Foto: Colourbox

Bliv på arbejdsmarkedet, sådan lyder opfordringen fra politikerne til de danskere, der ellers vil gå på pension.

Pensionsalderen skal hæves, så de friske 65-årige bliver længere på arbejdsmarkedet. Men som reglerne er nu, er a-kassen lukket land, når man er fyldt 65 år.

Den regel skal der nu gøres op med, mener flere politikere.

"Man kan ikke på den ene side sige, at vi skal arbejde længere og så ikke give folk mulighed for at være forsikrede. Jeg vil rejse spørgsmålet over for ministrene og foreslå, at vi ændrer loven. Det her er en sag, man skal tage meget alvorligt," siger Eyvind Vesselbo fra Venstre til Berlingske.dk.

Han frygter, at folk der bliver fyret, vælger pensionen frem for at jagte et nyt job.

På modsatte fløj i det politiske spektrum, er man enig med Venstre.

"Så længe man er for ung til folkepension, skal man i hvert fald have ret til en a-kasse og dagpenge," siger arbejdsmarkedsordfører i SF Eigil Andersen til Berlingske.dk.

Ebbe Sommer Hansen, chefkonsulent hos Arbejdsløshedskassernes Samvirke, mener, at lovgivningen på området er utilstrækkelig.

"Et ligestillingsargument vil lægge op til, at man fjerner bestemmelsen. At hvis folk vil og kan blive på arbejdsmarkedet, skal de have samme muligheder som alle andre. Andet ville være forskelsbehandling," siger han til avisen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er klar til at se på reglerne, så arbejdende danskere kan være medlem af en a-kasse efter de er fyldt 65 år. Men endnu er den rette model ikke fundet.

"Det er på alle måder en god idé, at danskerne skal arbejde længere. Når pensionsalderen bliver højere med tilbagetrækningsreformen, er det også helt naturligt, at aldersgrænsen for mulighed for medlemskab i en a-kasse stiger," siger hun til Berlingske.dk.

Hun påpeger, at der skal udvikles en model, der betyder, at en arbejdsløs 67-årig ikke kan hæve dagpenge og folkepension på samme tid.

Kilde: B.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.