VORES VALG

Politikere i valghumør skuffer danskerne

Partilederne er dårligere politikere efter to ugers valgkamp i forhold til valgkampens første uge, siger vælgerne i en ny måling.
Både Thorning og Løkke er blevet dårligere politikere i valgkampen. Det samme gælder af alle partiledere.
Både Thorning og Løkke er blevet dårligere politikere i valgkampen. Det samme gælder af alle partiledere. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Vælgerne er ikke sure. De er skuffede.

Efter to ugers valgkamp viser målingen 'Den gode politiker', som Newspaq har fået lavet af Wilke blandt 1.000 danskere, at Lars, Villy, Margrethe og alle de andre partiledere nu er dårligere politikere i forhold til valgkampens første uge.

Faktisk falder samtlige partilederes anseelse i målingen. Ifølge valgforsker Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet skyldes det, at de opfører sig som politiske robotter, der altid siger det samme i valgkampen.

"Jeg tror, at der er en træthedseffekt, og nogle har haft for meget talerobot i debatterne, så folk er formentlig lidt skuffet over debatniveauet," siger Jørgen Goul Andersen til Newspaq.

Den gode politiker er ifølge vælgernes vurdering i undersøgelsen netop en, som argumenterer sagligt for sin sag uden at pege fingre af de andre.

Valgforsker Rune Stubager fra Århus Universitet lægger særligt mærke til tvivlerne, som virker mere opgivende end dem, der allerede har bestemt hvor krydset skal stå.

"Særligt hos tvivlerne kan vi se, at de vurderer partilederne markant lavere på nær Pia Kjærsgaard, som kun går lidt tilbage. Det kan tyde på, at danskere, som ikke er så politisk interesseret, især bliver lidt trætte af valgkampen, som den skrider frem," siger Rune Stubager til Newspaq.

Hos tvivlerne får Villy Søvndal (SF) store hug. Han går otte point ned og ender på 48 point ud af 100.

"Når Villy først vil af med 24-årsreglen og lidt senere ikke vil diskutere det, så er det lidt for vægelsindet i forhold til den gode politiker," fortæller Jørgen Goul Andersen.

I øjeblikket viser meningsmålingerne, at blå blok haler lidt ind på rød. Det kan gøre vælgerne hårdere i deres vurdering af modstandernes politikere, mener Rune Stubager.

"Som kampen spidser til, vil både røde og blå vælgere blive mere opmærksomme på modstandernes partiledere, og have tendens til at give dem lavere karakterer," fortæller Rune Stubager.

Derfor kan politikerne nå at blive endnu dårlige efter næste uges sidste hektiske dage før valget, vurderer begge forskere. Politikerne kan dog forsøge at fedte sig ind hos danskerne ved at fokusere på deres egne visioner, vurderer Jørgen Goul Andersen. Men det bliver svært.

"Mistilliden til politikerne generelt er blevet ganske voldsom i forhold til det, vi har set tidligere, så selvom det burde være omvendt, så mister vi anseelse for politikernen, jo mere vi ser og hører dem," siger han.

Begge forskere understreger, at der ikke nødvendigvis kan sættes et lighedstegn mellem den gode politiker og krydset i stemmeboksen. Faktisk kan Lars Løkke Rasmussen (V) fiske ekstra stemmer ved at gå benhårdt efter Thornings haser.

"Undersøgelsen viser, at Lars Løkke bruger for meget tid på at kritisere modstanderne, i stedet for at fortælle, hvad han selv mener. Men det er jo lige præcis strategien, og det er formentlig en succesfuld strategi," slutter Jørgen Goul.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 5-7. september 2011 via internet blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Vælgerne er blevet spurgt til deres holdning til de ni danske partiledere målt på 13 forskellige karaktertræk.

faktaboks

Så "gode" politikere er partilederne på en skala fra 1-100, hvor 100 er bedst. Tidligere karakter i parentes.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL): 67 (69)
Margrethe Vestager (R): 64 (66)
Villy Søvndal (SF): 53 (56)
Helle Thorning-Schmidt (S): 51 (52)
Lars Løkke Rasmussen (V): 47 (50)
Pia Kjærsgaard (DF): 47 (49)
Anders Samuelsen (LA): 45 (49)
Lars Barfoed (K): 45 (49)
Per Ørum Jørgensen (KD): 45 (46)

Kilde: Den gode politiker (Newspaq og Wilke)

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.