Politiets masseanholdelser var ulovlige
Af de 905 personer, der blev anholdt på Amagerbrogade i 2009, har 178 personer været omfattet af landsrettens behandling. Dertil kommer 72 personer fra de øvrige dage. Foto: Jacob Ehrbahn/Arkiv / POLFOTO
Landretten stadfæster, at det var ulovlige frihedsberøvelser at anholde flere hundrede under COP 15.

Københavns Politi handlede mod loven, da de under klimatopmødet COP 15 i december 2009 valgte at anholde hundredevis af demonstranter og anbringe dem i lange rækker på kold asfalt.

Det har Østre Landret netop stadfæstet med begrundelsen, at de anholdte - 250 personer fra Danmark, Sverige, Storbritannien og Frankrig - var udsat for ulovlige frihedsberøvelser. Det skriver retten i en pressemeddelelse.

Politiet selv har hævdet, at der var tale om lovlige administrative anholdelser, som var forebyggende.

Men landsrettens afgørelse onsdag formiddag stadfæster Københavns Byrets afgørelse fra december 2010.

Det er samtidigt blevet besluttet, at de 178, der blev placeret på jorden i såkaldte futtog på Amagerbrogade får tilkendt en erstatning på 9.000 kroner, mens de øvrige får 5.000 kroner i erstatning hver.

Politiaktionerne mod demonstranterne i 2009 var landets største masseanholdelser. Ordensmagte greb ind efter stenkast mod politibiler, børsbygningen og Udenrigsministeriet.

Men der manglede busser nok til at transportere de mange anholdte til et midlertidigt klimafængsel i Valby, og derfor sad demonstranterne bagbundet på jorden i timevis.

Københavns Politi melder i en pressemeddelelse, at de vi komme med en udtalelse senere på dagen.