Administration 

Politiet: Jakob tog sit eget liv

(Foto: Foto: Privat)

En central kilde i politiets efterforskning siger til Nyhedsavisen, at politiets efterforskning kun peger i én retning: 18-årige Jakob Haugen-Kossmann tog sit eget liv.

Det er næsten, som om de 27 dage, hvor ingen vidste, hvor Jakob Haugen-Kossmann var, er blevet skåret ud af virkeligheden.

Der, hvor svarene skulle have været, er intet.

Der er ingen skrig fra mørkelagte bølger.

Der er ingen vidner, der ud af øjenkrogen registrerer en ung mand i kontakt med en anden.

Ingen tilfældigt opdaget tøjbylt, der ligger forladt på kajen til Københavns Havn.

I stedet er der kun en ung mand, der i tilsyneladende godt humør forlader varmen og vennerne på Det Elektriske Hjørne klokken 01.50 natten til lørdag den 29. marts og træder ud i en forblæst og kold sidegade i København.

27 dage senere er der et lig, der skvulper i havnen.

Der er også et hvorfor?

I dag er det en uge siden, Jakob Haugen-Kossmann blev fundet ud for Operaen. Men selv om han er fundet, er intet ændret. Spørgsmålet Hvor er Jakob? er blot besvaret med et endnu mørkere spørgsmål: Hvorfor?

Intet motiv

Hvorfor er intet han foretog sig, efter døren til Det Elektriske Hjørne smækkede i, blevet registreret af et eneste menneske eller overvågningskamera? Hvorfor endte han i havnen? Hvorfor skulle han dø?

I stedet er kun politiets hidtidige svar.

Det udelukker en forbrydelse.

- Offentligheden forventer, at der ville ske noget dramatisk, da vi fandt liget, men retsmedicinerne har ikke kunne finde bare en lille rift eller det mindste blå mærke på liget, der bare antyder en forbrydelse eller noget mistænkeligt, som vi bør efterforske, siger vicepolitiinspektør John Amdisen.

Rifter og blå mærker er ikke det eneste, der mangler. Der er intet motiv. Man slår ikke en 18-årig gymnasieelev ihjel uden grund. Det mest nærliggende ville være et rovmord, men politiet overvåger stadig Jakobs dankort, og der er ikke hævet en krone siden den 29. marts.

- Jeg vil gerne skære det helt ud i pap. Der er reelt set kun to muligheder. Enten faldt Jakob i vandet, eller også hoppede han selv, siger vicepolitiinspektør John Amdisen

Hemmelig teori

Men John Amdisen erkender også, at gåden dermed ikke er løst.

For hvordan endte Jakob i det vand, der ifølge DMI kun var 3,8 grader den nat. En vandtemperatur, som de fleste ikke kan overleve ret længe i.

Ifølge en central kilde i efterforskningen er der imidlertid kun en holdbar teori, som nok også er den meste smertefulde for Jakobs familie og venner. Det er ikke officielt, men til Nyhedsavisen siger kilden, at al efterforskning reelt set kun peger i en bestemt retning: At Jakob begik selvmord.

- Det er meget forståeligt, hvis forældrene desperat søger et svar på, hvad der er sket med deres søn, men det er desværre altovervejende sandsynligt, at Jakob selv opsøgte vandet, siger kilden, der ikke ønsker at stå frem med navn, fordi en sag om selvmord er meget følelsesladet.

Men han underbygger sin påstand.

- Sagen er, at der efter en måneds intens efterforskning ikke er det mindste spor af Jakob, efter han forlod Det Elektriske Hjørne. Der er overhovedet ikke nogen, der har lagt mærke til den mindste smule tumult eller støj på linien, som kunne påkalde sig vidners opmærksomhed på gaden. Overhovedet intet, siger kilden.

Derfor er politiets uofficielle hovedteori, at Jakob ikke gjorde, som han plejede at gøre. Han gik ikke op til Nørreport eller Metro-stationen på Kongens Nytorv for at tage toget hjem, men fortsatte i stedet til fods gennem nattelivet ned mod vandet. Ubemærket. Nærmest usynlig.

Ikke et uheld

Ligegyldigt hvilke gader Jakob valgte at gå ad denne overskyede nat, er det første vand Jakob vil møde kanalerne ved Nyhavn eller rundt om Christiansborg.

Men det er udelukket, at han faldt eller selv sprang i vandet her, forklarer brandinspektør Niels Ole Blirup fra Københavns Brandvæsen, der i mange år har været med til at bjærge druknede fra vandet i København.

- Strømmen i kanalerne er slet ikke stærk nok til, at liget vil kunne flyde ud til det åbne vand ved Operaen. Det vil synke til bunds nærmest lige på stedet og blive der, forklarer han.

Denne oplysning, der ikke tidligere har været fremme i medierne, bestyrker politiet i teorien om, at Jakob ikke ved et uheld kan være faldet i vandet, fordi han måske var uforsigtig eller for fuld til at holde balancen.

Mod døden

Samtidig er der som nævnt ikke et eneste tegn på kontakt mellem Jakob og et andet menneske den nat. Ingen har set noget. Ingen har hørt noget. Ingen skrig om hjælp. Alle de fakta, der ikke er tyder kun i en retning. En ung 18-årig mand, der bevæger sig alene gennem natten. Alene mod vandet.

- Han må selv være gået hele vejen ned til havnefronten for, at hans lig senere kan dukke op på den anden side af vandet ved Operaen,« siger kilden i politiet.

Der er næsten en kilometer ned til havnefronten og så langt går man ikke midt om natten uden, at det har et bestemt formål.

Politiet mener, at Jakob vidste, hvad han ville. Han ville tage sit eget liv ved at drukne sig et stille sted på havnen, hvor han ikke ville blive forstyret. Et sted, der lå afsides.

Det passer med måden som folk, der virkelig ikke vil leve mere opfører sig.

- Hvis ens selvmordsforsøg i virkeligheden er et råb om hjælp, så vælger man ofte et sted, hvor man kan blive stoppet. Hvis man vil dø, så går man ofte afsides, siger Christian Møller Pedersen, der er ledende psykolog ved Center for Selvmordsforbyggelse i Århus.

Det skjulte liv

Den slags afsides steder er der mange af på havnefronten, som ifølge bestyren på café en Custom House i Havnegade, nærmest ligger øde hen efter klokken to om natten.

Jakob Haugen-Kossmanns familie udelukker, at der kan være tale om et selvmord.

- Det er en meget ubehagelig teori, som er familien inderligt imod. Vi kan overhovedet ikke genkende det billede af Jakob. Han var en livsglad dreng, der glædede sig til gymnasiefesterne og en tur til Australien. Nogen må have likvideret ham, siger Jakobs mor, Elisabeth Kossmann.

Men i nogle tilfælde kan selv ens nærmeste skjule deres indre liv.

- Nogle kan skjule sit indre følelsesliv for deres nærmeste. Det afhænger helt af, hvilket menneske man er, og hvor god man er til at bære maske. Der er også mennesker, der begår selvmord efter en pludseligt opstået indskydelse, de når ofte ikke at gennemtænke det nok til at se andre udveje, siger Christian Møller Pedersen.

Ingen ved, hvor på havnefronten tragedien fandt sted.

Men strømforholdene viser, at Jakob Haugen-Kossmann har ramt vandet et eller andet sted mellem Langebro og det nye skuespilhus for enden af Nyhavn. Den retsmedicinske undersøgelse viser, at han var i live, da han ramte vandet. Det er meget svært at komme op af vandet i havnen, når først man er der. Om natten er det næsten umuligt.

Han kan have ligget i det kolde vand i op mod 20 minutter, inden døden er sat ind. Her efter er han sunket til bunds.

- Med den temperatur vandet havde, vil der gå flere uger, før liget går i forrådnelse og flyder op til overfladen igen, siger speciallæge Steen Holger Hansen fra retsmedicinsk i København.

Det vil passe med, at Jakob er endt i vandet tæt på Operaen, hvor hans lig blev fundet.

Jakobs lig blev fundet uden tøj på, og det kan ifølge politiets kilder tyde på, at han helt velovervejet har taget tøjet af på molen og lagt det i en bunke, før han sprang. Det kan også være han har revet det af sig nede i vandet.

- Når kroppen får så stærkt et kuldechok kompenserer den i en grad, så det kan føles, som om man er ved at brænde op og derfor flår tøjet af i desperation, siger Steen Holger Hansen.

Brevet og tøjet

Ifølge brandinspektør Niels Ole Blirup forekommer det tit, at redningsfolk finder lig i vandet uden tøj på.

- Hver eneste år fisker vi lig op af kanalerne i København. Og også i ydresæsonerne uden tøj på. Typisk handler det om nogle, der i kådhed og beruset tilstand har haft lyst til at bade, men uheldigvis er druknet. Andre gange bliver vi tilkaldt, fordi forbipasserende finder en dynge tøj og måske også et afskedsbrev på molen, så er det folk, der er har begået selvmord, forklarer han.

Jakobs tøj er aldrig blevet fundet. Heller ikke noget afskedsbrev.

- Det tøj kan være tusind steder, samlet op af en hjemløs eller blæst til Læsø, siger John Amdissen.

Tøjbylten kan – hvis den nogen sinde bliver fundet – vise sig, at blive den afgørende brik, der mangler for at kunne løse gåden.

- Måske er der et afskedsbrev, hvor der står undskyld far og mor , siger kilden.

John Amdissen tror ikke på, at gåden bliver helt løst.

- Vi får det formentlig aldrig at vide. Det er kun Jakob, der ved, hvad der skete, siger han.

I går ville Jakob Haugen-Kossmann være blevet 19 år.

faktaboks

Jakob Haugen-Kossmann var katolik og deltog ofte i messen i den lokale Sct. Therese Kirke i Hellerup.

Ifølge den Katolske Kirke er livet er en gave fra Gud, som man er forpligtet til at passe på under alle omstændigheder.

Mennesket er ikke herre over livet og kan ikke selv bestemme, hvornår det skal begynde og slutte. At tage sit eget liv strider mod menneskets kærlighed til sig selv og det naturlige overlevelsesinstinkt , lyder det.

Kirken mener dog ikke, at man skal klandre mennesker, hvis de vælger at begå selvmord.

Mennesker, som tager deres eget liv befinder sig i en håbløs situation. Derfor skal man ikke bebrejde dem det, selvom de i virkeligheden gør noget forkert. Man bør heller ikke tvivle på, at Gud tager imod dem med barmhjertighed .

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Voldsom trafikulykke:

To i kritisk tilstand 

Gade med bygninger på begge sider
Krimi

Fireårig faldt ud af vindue på fjerde sal

Boris Johnson og hans hustru, Carrie Johnson
Underholdning

57-årige Boris Johnson skal være far igen

to storke i rede
Dyreliv

Storkeunger mister livet i gylletank

Esbern Syhler-Hansen og Rosa Kildahl
Kendte

Vild med dans-stjerne skal være far

maskinen smadrer bygningen
Helt vildt

Amok med gravemaskine

- smadrede boligblok

Anders Antonsen tager sig til hovedet
Sport

Danske OL-stjerner har fået hadbeskeder

Viktor Axelsen jubler
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL lørdag

Side af politibil
Krimi

Kro-slagsmål endte i knivstikkeri

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge
Helt vildt

Verdens højeste bungy jump - tør du?

Skægkræ
Livsstil

Sig goddag til Fru Skægkræ og Hr. Frømøl - du deler bolig med dem

Nyheder

Tredje danske kuld: Ulvepar har fået mindst tre hvalpe

mand med padleboard
Nyheder

DMI: Varmen kommer tilbage

bil i skybrud
Nyheder

DMI: Her er der risiko for skybrud

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

rygende cigaret
Nyheder

Røg og tyggetobak bliver forbudt for alle elever

Pernille Blume
Sport

Pernille Blume er klar til OL-finale

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

Viktor Axelsen
Sport

Sprudlende Viktor Axelsen slår sig i OL-semifinalen

Sara Slott Petersen og Jonas Warrer
Sport

Dansk OL-stjerne
frygter mørkt hul

Charlotte Ludvigsen
Nyheder

Trusler fik borgmester foran i vaccinekøen

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne