Administration 

Politiet: Jakob tog sit eget liv

(Foto: Foto: Privat)

En central kilde i politiets efterforskning siger til Nyhedsavisen, at politiets efterforskning kun peger i én retning: 18-årige Jakob Haugen-Kossmann tog sit eget liv.

Det er næsten, som om de 27 dage, hvor ingen vidste, hvor Jakob Haugen-Kossmann var, er blevet skåret ud af virkeligheden.

Der, hvor svarene skulle have været, er intet.

Der er ingen skrig fra mørkelagte bølger.

Der er ingen vidner, der ud af øjenkrogen registrerer en ung mand i kontakt med en anden.

Ingen tilfældigt opdaget tøjbylt, der ligger forladt på kajen til Københavns Havn.

I stedet er der kun en ung mand, der i tilsyneladende godt humør forlader varmen og vennerne på Det Elektriske Hjørne klokken 01.50 natten til lørdag den 29. marts og træder ud i en forblæst og kold sidegade i København.

27 dage senere er der et lig, der skvulper i havnen.

Der er også et hvorfor?

I dag er det en uge siden, Jakob Haugen-Kossmann blev fundet ud for Operaen. Men selv om han er fundet, er intet ændret. Spørgsmålet Hvor er Jakob? er blot besvaret med et endnu mørkere spørgsmål: Hvorfor?

Intet motiv

Hvorfor er intet han foretog sig, efter døren til Det Elektriske Hjørne smækkede i, blevet registreret af et eneste menneske eller overvågningskamera? Hvorfor endte han i havnen? Hvorfor skulle han dø?

I stedet er kun politiets hidtidige svar.

Det udelukker en forbrydelse.

- Offentligheden forventer, at der ville ske noget dramatisk, da vi fandt liget, men retsmedicinerne har ikke kunne finde bare en lille rift eller det mindste blå mærke på liget, der bare antyder en forbrydelse eller noget mistænkeligt, som vi bør efterforske, siger vicepolitiinspektør John Amdisen.

Rifter og blå mærker er ikke det eneste, der mangler. Der er intet motiv. Man slår ikke en 18-årig gymnasieelev ihjel uden grund. Det mest nærliggende ville være et rovmord, men politiet overvåger stadig Jakobs dankort, og der er ikke hævet en krone siden den 29. marts.

- Jeg vil gerne skære det helt ud i pap. Der er reelt set kun to muligheder. Enten faldt Jakob i vandet, eller også hoppede han selv, siger vicepolitiinspektør John Amdisen

Hemmelig teori

Men John Amdisen erkender også, at gåden dermed ikke er løst.

For hvordan endte Jakob i det vand, der ifølge DMI kun var 3,8 grader den nat. En vandtemperatur, som de fleste ikke kan overleve ret længe i.

Ifølge en central kilde i efterforskningen er der imidlertid kun en holdbar teori, som nok også er den meste smertefulde for Jakobs familie og venner. Det er ikke officielt, men til Nyhedsavisen siger kilden, at al efterforskning reelt set kun peger i en bestemt retning: At Jakob begik selvmord.

- Det er meget forståeligt, hvis forældrene desperat søger et svar på, hvad der er sket med deres søn, men det er desværre altovervejende sandsynligt, at Jakob selv opsøgte vandet, siger kilden, der ikke ønsker at stå frem med navn, fordi en sag om selvmord er meget følelsesladet.

Men han underbygger sin påstand.

- Sagen er, at der efter en måneds intens efterforskning ikke er det mindste spor af Jakob, efter han forlod Det Elektriske Hjørne. Der er overhovedet ikke nogen, der har lagt mærke til den mindste smule tumult eller støj på linien, som kunne påkalde sig vidners opmærksomhed på gaden. Overhovedet intet, siger kilden.

Derfor er politiets uofficielle hovedteori, at Jakob ikke gjorde, som han plejede at gøre. Han gik ikke op til Nørreport eller Metro-stationen på Kongens Nytorv for at tage toget hjem, men fortsatte i stedet til fods gennem nattelivet ned mod vandet. Ubemærket. Nærmest usynlig.

Ikke et uheld

Ligegyldigt hvilke gader Jakob valgte at gå ad denne overskyede nat, er det første vand Jakob vil møde kanalerne ved Nyhavn eller rundt om Christiansborg.

Men det er udelukket, at han faldt eller selv sprang i vandet her, forklarer brandinspektør Niels Ole Blirup fra Københavns Brandvæsen, der i mange år har været med til at bjærge druknede fra vandet i København.

- Strømmen i kanalerne er slet ikke stærk nok til, at liget vil kunne flyde ud til det åbne vand ved Operaen. Det vil synke til bunds nærmest lige på stedet og blive der, forklarer han.

Denne oplysning, der ikke tidligere har været fremme i medierne, bestyrker politiet i teorien om, at Jakob ikke ved et uheld kan være faldet i vandet, fordi han måske var uforsigtig eller for fuld til at holde balancen.

Mod døden

Samtidig er der som nævnt ikke et eneste tegn på kontakt mellem Jakob og et andet menneske den nat. Ingen har set noget. Ingen har hørt noget. Ingen skrig om hjælp. Alle de fakta, der ikke er tyder kun i en retning. En ung 18-årig mand, der bevæger sig alene gennem natten. Alene mod vandet.

- Han må selv være gået hele vejen ned til havnefronten for, at hans lig senere kan dukke op på den anden side af vandet ved Operaen,« siger kilden i politiet.

Der er næsten en kilometer ned til havnefronten og så langt går man ikke midt om natten uden, at det har et bestemt formål.

Politiet mener, at Jakob vidste, hvad han ville. Han ville tage sit eget liv ved at drukne sig et stille sted på havnen, hvor han ikke ville blive forstyret. Et sted, der lå afsides.

Det passer med måden som folk, der virkelig ikke vil leve mere opfører sig.

- Hvis ens selvmordsforsøg i virkeligheden er et råb om hjælp, så vælger man ofte et sted, hvor man kan blive stoppet. Hvis man vil dø, så går man ofte afsides, siger Christian Møller Pedersen, der er ledende psykolog ved Center for Selvmordsforbyggelse i Århus.

Det skjulte liv

Den slags afsides steder er der mange af på havnefronten, som ifølge bestyren på café en Custom House i Havnegade, nærmest ligger øde hen efter klokken to om natten.

Jakob Haugen-Kossmanns familie udelukker, at der kan være tale om et selvmord.

- Det er en meget ubehagelig teori, som er familien inderligt imod. Vi kan overhovedet ikke genkende det billede af Jakob. Han var en livsglad dreng, der glædede sig til gymnasiefesterne og en tur til Australien. Nogen må have likvideret ham, siger Jakobs mor, Elisabeth Kossmann.

Men i nogle tilfælde kan selv ens nærmeste skjule deres indre liv.

- Nogle kan skjule sit indre følelsesliv for deres nærmeste. Det afhænger helt af, hvilket menneske man er, og hvor god man er til at bære maske. Der er også mennesker, der begår selvmord efter en pludseligt opstået indskydelse, de når ofte ikke at gennemtænke det nok til at se andre udveje, siger Christian Møller Pedersen.

Ingen ved, hvor på havnefronten tragedien fandt sted.

Men strømforholdene viser, at Jakob Haugen-Kossmann har ramt vandet et eller andet sted mellem Langebro og det nye skuespilhus for enden af Nyhavn. Den retsmedicinske undersøgelse viser, at han var i live, da han ramte vandet. Det er meget svært at komme op af vandet i havnen, når først man er der. Om natten er det næsten umuligt.

Han kan have ligget i det kolde vand i op mod 20 minutter, inden døden er sat ind. Her efter er han sunket til bunds.

- Med den temperatur vandet havde, vil der gå flere uger, før liget går i forrådnelse og flyder op til overfladen igen, siger speciallæge Steen Holger Hansen fra retsmedicinsk i København.

Det vil passe med, at Jakob er endt i vandet tæt på Operaen, hvor hans lig blev fundet.

Jakobs lig blev fundet uden tøj på, og det kan ifølge politiets kilder tyde på, at han helt velovervejet har taget tøjet af på molen og lagt det i en bunke, før han sprang. Det kan også være han har revet det af sig nede i vandet.

- Når kroppen får så stærkt et kuldechok kompenserer den i en grad, så det kan føles, som om man er ved at brænde op og derfor flår tøjet af i desperation, siger Steen Holger Hansen.

Brevet og tøjet

Ifølge brandinspektør Niels Ole Blirup forekommer det tit, at redningsfolk finder lig i vandet uden tøj på.

- Hver eneste år fisker vi lig op af kanalerne i København. Og også i ydresæsonerne uden tøj på. Typisk handler det om nogle, der i kådhed og beruset tilstand har haft lyst til at bade, men uheldigvis er druknet. Andre gange bliver vi tilkaldt, fordi forbipasserende finder en dynge tøj og måske også et afskedsbrev på molen, så er det folk, der er har begået selvmord, forklarer han.

Jakobs tøj er aldrig blevet fundet. Heller ikke noget afskedsbrev.

- Det tøj kan være tusind steder, samlet op af en hjemløs eller blæst til Læsø, siger John Amdissen.

Tøjbylten kan – hvis den nogen sinde bliver fundet – vise sig, at blive den afgørende brik, der mangler for at kunne løse gåden.

- Måske er der et afskedsbrev, hvor der står undskyld far og mor , siger kilden.

John Amdissen tror ikke på, at gåden bliver helt løst.

- Vi får det formentlig aldrig at vide. Det er kun Jakob, der ved, hvad der skete, siger han.

I går ville Jakob Haugen-Kossmann være blevet 19 år.

faktaboks

Jakob Haugen-Kossmann var katolik og deltog ofte i messen i den lokale Sct. Therese Kirke i Hellerup.

Ifølge den Katolske Kirke er livet er en gave fra Gud, som man er forpligtet til at passe på under alle omstændigheder.

Mennesket er ikke herre over livet og kan ikke selv bestemme, hvornår det skal begynde og slutte. At tage sit eget liv strider mod menneskets kærlighed til sig selv og det naturlige overlevelsesinstinkt , lyder det.

Kirken mener dog ikke, at man skal klandre mennesker, hvis de vælger at begå selvmord.

Mennesker, som tager deres eget liv befinder sig i en håbløs situation. Derfor skal man ikke bebrejde dem det, selvom de i virkeligheden gør noget forkert. Man bør heller ikke tvivle på, at Gud tager imod dem med barmhjertighed .

en mand løber
Sundhed

Sådan kommer du

i gang med løbetræning

i den kolde tid

mand taler
Nyheder

Hans Engell: Stadig

spørgsmålstegn ved

Pape

politi og ambulancer til stede på vej
Krimi

To mænd sigtet

for drab

mand poserer
Kendte

Andreas Bo:

Jeg skriver mig ind

i historien

krydstogtskib ligger i havn
Helt vildt

Faldt over bord: 
Reddet efter 15 timer 

to personer poserer
Kendte

Lille Palle ramt

af blodprop 

månen og jorden set fra rumfartøj
Helt vildt

Ny rekord i rummet 

folketingssalen set fra oven
Nyheder

Folketinget: Mindst

erfarne i 49 år

Kasper Hjulmand på sidelinjen
Sport

Hjulmand: Skæbnekamp mod

Australien bliver svær og tæt

Søren Pape Poulsen smiler.
Nyheder

Pape overlever

som formand

Prinsesse Marie og prins Joachim i sort og hvidt tøj
Kongelige

Prins Joachim og Marie

fra Frankrig: Dem

hepper vi på

Sport

Mbappé presser Danmark

nærmere VM-afgrunden

Anders Antonsen på banen
Sport

Endnu en dansk

sportsstjerne

flytter til Dubai

Jan Linnebjerg i Pyrus kostume
Nyheder

Facebook fjerner

Pyrus opslag

en rolls royce
Helt vildt

Saudi-Arabiens spillere

får hver en Rolls Royce

efter chok-sejr

 Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nikolaj Kopernikus til galla premiere
Kendte

Kendis-par efterlyst

kvinde smiler
Kendte

Flashdance-ikon er død

vej i tæt tåge
Nyheder

DMI advarer
om tæt tåge

glade revyskuespillere på plakat
Nyheder

Revy går konkurs

Krimi

Fodgænger dræbt på
østjysk motorvej

mand tager jakke på
Kendte

Skuespilleren Stig Hoffmeyer er død

biler i kø
Krimi

Uheld spærrede motorvej - lang kø efter genåbning

alvorlig mand
Kendte

Peter Mygind efter sammenbrud: - Det er vigtigt, at passe på sig selv

Nyheder

Tusindvis af nøgne mennesker samles på ikonisk strand

mand med mange kort
Nyheder

32.809 Pokémon-kort sikrer danske brødre verdensrekord

kvinde med tørklæde
Nyheder

K-profil får kritik

for opførsel

rød plakette
Mad og drikke

Dansk restaurant fik

stjålet Michelin-stjerne

skuespillere poserer
Underholdning

Pyrus-instruktør:

Jeg kunne sagtens

ændre julekalender 

biler ved storebæltsbroen
Krimi

Stor kø ved

Storebæltsbroen

mand med solbriller poserer
Kendte

Skandale-rapper

vil være præsident

politibil holder på vej
Krimi

Mand stukket med kniv

- gerningsmænd flygtede

motorcykel holder foran bygning
Nyheder

Ude af proportioner:

Glemt nummerplade

kostede en kvart million

mand smiler
Nyheder

Radikale vil med

i regering

Prins Joachim hånd i hånd med prinsesse Marie.
Kongelige

Prins Joachim om familiekrisen:

Vi er på det rette spor

Mange pakker smør på en hylde i supermarkedet
Nyheder

Julefrokosten bliver

dyrere i år

Et stykke lasagne på en tallerken.
Nyheder

Solgt over hele landet:

Mug i lasagneplader

Kronprins Haakon og kong Harald udendørs i overtøj.
Kongelige

Overtager for 

sin syge far

Julemanden, Gyldengrød, Kandis og Pyrus.
Film og TV

Pyrus pilles af skærmen

Mange guldmønter i en bunke. De er ikke graveret
Nyheder

Stor guldskat 

stjålet ved kup

To kvinder kigger på en skærm
Nyheder

Så meget mere tjener mænd

end kvinder - i samme job

Hakket oksekød i en gennemsigtig pakke
Nyheder

Trods inflation:

Vi vil gerne betale mere

En bil kører en aften hvor der er neonlys
Nyheder

Politiet advarer:

Drop det her

Togskinner.
Krimi

Fejl på skinnerne:

Alle tog aflyst

E. Jean Carrol udenfor
Nyheder

Journalist sagsøger igen Trump

for voldtægt fra 1990'erne

En stormriffel
Krimi

18-årig dansker planlagde masseskyderi i Værløse

En familie på tre
Krimi

Prøvede at redde kvinde i bilulykke – vidste ikke det var hendes datter

Ikea-skilt
Nyheder

IKEA boykotter Black Friday

En fodboldspiller jubler
Sport

Ronaldo skriver VM-historie 

Det grønlandske flag
Nyheder

Grønland skifter tidszone 

en mand i folketingssalen
Nyheder

Løkke: Vi har svigtet Klarskov

brand i en lagerhal
Krimi

Kæmpe brand i Brande

en smilende kvinde
Kendte

DR-vært skifter til konkurrenten

En morgenavis
Nyheder

Medarbejderne på Jyllands-Posten nedlægger arbejdet

Æbler i en bunke
Mad og drikke

Lav din egen julesnaps - du kan sagtens nå det

Udsalgsskilt i en butik
Nyheder

Frygter pakkesvindel

på black friday

Politibiler ved skolen
Krimi

Mærkelig lugt:

Skole evakueret

En byggearbejder med værktøjsbælte uden ansigt
Nyheder

Kræver fængsel og

millionbøder til byggebosser

Nyheder

Pape overvejer regering

med Mette af

hensyn til Danmark

En pige med en løftet pegefinger
Nyheder

Her snyder danskerne

så det driver

Julegaver under et juletræ.
Nyheder

Danskerne svinger

julesparekniven

Andrew Moyo i leopard kåbe
Film og TV

Populært DR-program

genopstår

Dronning Margrethe i mintfarvet spadserdragt og en buket blomster i hånden
Kongelige

Eksperter: Der er stadig

knas i kongefamilien

Prins Andrew sammen med kong Charles og prins Edward
Kongelige

Laver musical om 

skandale prinsen

Nyheder

Akutmodtagelser på Sjælland

kan ikke klare presset

Blå blink på en politibil
Nyheder

Fem kvinder  bliver hver

time dræbt af en partner

En mand holder et lille barn tæt ind til sig
Nyheder

Seksårig reddet fra murbrokker

to dage efter jordskælv

portræt af mand
Kendte

Dansk Stjerne:

Skal fortolke Pink Floyd

bygninger uden lys i Ukraine
Nyheder

Ukraine: Missilregn koster menneskeliv 

fodboldspiller tager sig til hovedet
Sport

Chok: Dansker ude af VM

mand bag mikrofoner - Ellemann
Nyheder

Ellemann:

For tidligt at spå om SV

ulykke - bil kørt ind i have
Nyheder

Voldsomt:

Bil brager ind i have

to paraatleter løber om kap
Nyheder

Ud i rummet:  Første astronaut med handicap

billede af næsten nøgen mand, som slår ud med armene
Film og TV

Dansk Hollywood-stjerne vender hjem

portræt af landsholdsstjernen Nadia Nadim
Kendte

Landsholdsstjerne i sorg:

Mor dræbt i trafikulykke

portræt af kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary:

Helt speciel børne-jul

københavns byret set udefra
Krimi

Nægter sig skyldig

i landsforræderi

mai villadsen taler
Nyheder

Enhedslisten ude:

Raser mod Mette F. 

gammel lusekam
Helt vildt

Verdens måske ældste

sætning fundet på

lusekam 

Dronning Margrethe sidder med et julehjerte
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jul uden børn

ambulance holder på vej
Krimi

Politiet beder om hjælp:

Hvem er den afdøde mand?