Planter drukner i festival-tis
Små Roskilde-planter lider druknedøden i den store mængde urin, som festivaldeltagerne uforvarende hælder ud over dem. Foto: Jesper Mortensen / POLFOTO
Tusindvis af urinerende festivalgæster er skyld i massiv plantedød på festivalpladsen.

Livet er hårdt, hvis du er en uskyldig lille plante og tilfældigvis gror ved hegnet på Roskilde-festival. Tusindvis af festivalgæsters maraton-tisseri risikerer nemlig at dræbe mange af de små græsstrå og planter, skriver videnskab.dk.

De musikglade gæsters vane med at lade vandet i hegnet betyder, at planterne får alt for meget gødning og bogstaveligt talt drukner i de gule slatter.

- Menneskers urin indeholder faktisk mellem 75 og 90 procent af de næringsstoffer, vi udskiller, så det er i virkeligheden en god gødning. Men med den mængde kvælstof, som planterne får gennem urinen på Roskilde, er der nærmere tale om en massiv overgødskning, siger lektor Andreas de Neergaard fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Han tilføjer, at den store mængde kvælstof slår småplanterne ihjel og lammer deres store artsfælder.

Og den enorme kollektive tissetår kan også måles i jorden.

- Hvis man graver for eksempel ti meter ned, vil man tydeligt kunne måle en front af kvælstof, som langsomt siver nedad, efterhånden som der kommer regn, siger Andreas de Neergaard.

Før eller siden når den ildelugtende væske også grundvandet, men med mindre man borer lige under festivalpladsen, udgør mængden af urin ikke et problem.

Kilde: Videnskab.dk.