Phthalater øger risikoen for aborter
Kvinder, der havde et meget højt indhold af MEHP i urinen, havde tre gange så høj risiko for en spontan abort som de øvrige kvinder i undersøgelsen. Foto: Colourbox
Som de første i verden har danske forskere påvist sammenhæng mellem plast-blødgører og tidlige aborter.

Blødgørende stoffer i plastik-produkter kan gøre det sværere for kvinder at få børn.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital har som de første dokumenteret, at høje koncentrationer af stoffet MEHP - også kendt som phthalater - øger risikoen for spontan abort.

"Kvinder, der ser ud til at have en betydelig mængde af phthalater i blodet, har en tredobling af risikoen for spontan abort," siger lektor Gunnar Toft, en af forskerne bag undersøgelsen, til Newspaq.

Forskerne målte indholdet af forskellige blødgøringsprodukter i 128 kvinders urin, umiddelbart inden kvinderne blev gravide, men fandt kun en betydelig øget risiko for abort ved stoffet MEHP.

"Hovedkilden til det stof er sandsynligvis gennem maden, hvor stofferne enten havner gennem fremstillingen eller opbevaringen," lyder det fra Gunnar Toft.

Forskerne målte graviditetshormon fra første menstruations cyklus-dag, hvor kvinden derfor godt kan have fået sin menstruation uden at vide, hun havde været gravid.

"Vores undersøgelse viser, at det specielt var ved de meget tidlige spontane aborter, at der var i øget risiko. Faktisk var mange af dem så tidligt, at kvinden ikke engang har opdaget, hun har fået en spontan abort," forklarer lektoren.

Urinprøverne i undersøgelsen stammer fra begyndelsen af 1990'erne. De har været frosset ned, indtil de blev analyseret i forbindelse med de nye undersøgelser.

Der er sket et betydeligt fald i risikoen for at blive udsat for MEHP de senere år, da produktet er ved at blive udfaset på EU-plan, forklarer Gunnar Toft.

"I forhold til sammenlignelige lande ser det ud til, at der har været et fald i koncentrationen over de seneste 10-15 år, men kvinder nu til dags kan man stadig måle disse stoffer i," siger han og tilføjer:

"En af de gode ting ved det her stof er, at det forsvinder hurtigt ud af kroppen allerede efter et døgn. De prøver, der indsamlet lige omkring, kvinderne blev gravid, var der er en sammenhæng, mens vi ingen sammenhæng fandt med prøver indsamlet en måned før."