PET har samarbejdet med Gaddafis politi

Efterretningstjenesten har udvekslet oplysninger om konkrete personer og telefonnumre i mindst to tilfælde.
Humans Rights Watch har affotograferet en række breve, som dokumenterer, at PET har haft konkret samarbejde med Gaddafis hemmelige politi.
Humans Rights Watch har affotograferet en række breve, som dokumenterer, at PET har haft konkret samarbejde med Gaddafis hemmelige politi. Foto: Colorbox

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har haft et tæt efterretnings-samarbejde med Gaddafs regime.

Det er kommet frem, efter at Human Rights Watch har affotograferet en række hemmelige breve i Gaddafis spiontjeneste, ESO, skriver Politiken.

Brevene dokumenterer blandt andet, at ESO og PET har udvekslet oplysninger om konkrete personer og telefonnumre i forbindelse med terrorefterforskning.

PET-chef Jakob Scharf bekræfter, at samarbejdet har fundet sted - også selv om det i samme periode var kendt, at Libyen krænkede menneskerettighederne og brugte tortur mod fanger.

Samarbejdet er dog ikke kontroversielt, mener professor i internationale relationer på Københavns Universitet, Ole Wæver. Han peger på, at Danmark er nødt til at søge kontakter i udlandet for at - også i lande som Libyen - for at løse sine opgaver.

"Det gode spørgsmål er, om vi har vi givet dem oplysninger, som har bragt folk i fedtefadet. Problemet med at samarbejde med sådanne regimer er, at vi kan komme til at medvirke til aktiviteter, som vi ikke kan stå inde for," siger han til Politiken.

Kilde: Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.