Pernille Skipper om barselsorlov: Roden til alt ondt i forhold til ulighed

Arbejdsliv
- Barselsorloven er jo roden til alt ondt, når det kommer til ulighed på vores arbejdsmarked, mener Pernille Skipper (EL). (Foto: Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)
Der skal en lige barselsfordeling til, hvis man vil skabe ligestilling mellem mænd og kvinder, fastslår Enhedslistens Pernille Skipper.

Den ulige deling af barsel mellem mænd og kvinder er med til at skabe ulighed på arbejdsmarkedet, fastslog Enhedslistens ligestillingsordfører Pernille Skipper (EL) torsdag under en ligelønskonference på Christiansborg. 

Hun ønsker derfor øremærket barsel til far. 

Venstres ligestillingsordfører Mads Fuglede (V) mener ikke, man skal tvinge nogle til at holde barsel ved øremærkning, men han har dog svært ved at redegøre for, hvorfor man da skal holde fast i at øremærke tre måneder til kvinden. 

Uligeløn

Herhjemme tjener kvinder i gennemsnit 13 procent mindre end mænd ifølge Danmarks Statistik. Korrigerer man for uddannelse, erfaring og branche ligger lønforskellen på syv procent.

Men mere åbenhed om, hvem der tjener hvad, ville ændre på uligheden, mener de faglige organisationer. 

38 fagforbund er derfor gået sammen om kampagnen #deldinløn på de sociale medier, og har i anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag indkaldt til ligelønskonferencen i fællessalen på Christiansborg. 

Her diskuterede ligestillingsordførere fra både blå og røde partier, hvad der skal til for at skabe ligeløn. 

Samtlige ordførere var enige om, at der skulle gøres noget ved uligelønnen mellem mænd og kvinder. Der var dog uenighed om, hvorvidt der skal lovgivning til. 

Særligt Venstres ligestillingsordfører Mads Fuglede (V) slog flere gange fast, at man ikke ville bruge tvang for at opnå ligestilling. 

Alternativet og Enhedslisten mente derimod, at lovgiving om blandt andet lønstatistikker ville skubbe udviklingen i den rigtige retning.

En kvindelig tilhører fra salen spurgte politikerne, om en mere lige barselsdeling ville være vejen frem til ligeløn.

Det var Alternativets ligestillingsordfører Carolina Magdalena Maier helt med på. Hun fortalte om Alternativets kommende forslag om en 5-5-5-model, hvor mødre og fædre hver tildeles fem måneders barsel og får fem måneder til deling. 

Hos Enhedslisten fastslog Pernille Skipper, at lige barselsdeling er vejen frem:

- Jeg synes faktisk, det er mystisk, at denne her barselsdiskussion kan blive ved med at vare så længe. For der er jo øremærket tre måneder til mor, så hvorfor skal mænd ikke have de samme rettigheder som kvinder?

Pernille Skipper delte også sin undren over, at kvinden er tvunget til at holde to ugers barsel, mens manden ikke er. 

- Barselsorloven er jo roden til alt ondt, når det kommer til ulighed på vores arbejdsmarked, lød det fra Pernille Skipper, der blandt andet henviste til, at kvinder mister 30 procent af deres livsindkomst, når de får et barn.

Mads Fuglede (V) meldte klart ud, at Venstre ikke går ind for at øremærket barsel til far: 

- Vi kommer ikke til at gå ind for øremærket barsel, lød det fra Mads Fuglede, inden han blev afbrudt af Pernille Skipper:

- Men det gør I jo for kvinder? 

- Der er jo tre måneder øremærket barsel for kvinder, hvorfor går I så ind for det?, spurgte Pernille Skipper. 

Hertil svarede Mads Fuglede:

- Det har noget at gøre med, at det jo er kvinden, der har født barnet. Derfor er man jo kommet frem til, at det er sådan, barslen skal være.

Hans svar udløste latter blandt de fremmødte, hovedsagligt kvindelige, tilhørere i Fællessalen. 

 

Seniorforsker Mona Larsen fra Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd (Vive) fremlagde til konferencen erfaringer fra Storbrittanien, Island og Tyskland, hvor det er lovmæssige krav for virksomheder om at offentliggøre løntal og eventuelle lønforskelle. 

Herhjemme har vi lignende ordning med kønsopdelte lønstatikker, hvor større virksomheder med mindst 35 ansatte og 10 af hvert køn med samme arbejdsfunktion skal offentliggøre løntal for at synliggøre forskelle. Der er dog ingen sanktioner, hvis virksomheder undlader at offentliggøre løntallene.  

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen