Pensions-vrede sender Storbritannien i sort
"Bevar vores pensioner," lyder opråbet på et skilt hos to kvindelige offentligt ansatte, der er gået på gaden i Storbritannien. Foto: AP Photo/Sang Tan / POLFOTO
Storbritannien har planlagt en omfattende hestekur for ikke at ende som grækerne. De offentligt ansatte svarer i dag igen.

Køerne i lufthavnene vokser, to millioner skolebørn må blive hjemme, jobcentrene kører på laveste blus og store dele af hospitalspersonalet har også valgt at vise deres vrede frem for at arbejde.

Hundredetusinder af offentligt ansatte demonstrerer i dag i Storbritannien i kølvandet på den liberaldemokratisk-konservative koalitionsregerings planer om en omfattende hestekur i landet.

Det skriver The Telegraph.

De offentligt ansatte er især frustrerede over politikeres planer om at skære ned i de offentligt ansattes lønninger og pension og ikke mindst, at briterne over en årrække skal gå på pension som 66-årige, og ikke som i dag, hvor man forlader arbejdsmarkedet som 60-årige.

"Regeringen har startet forhandlinger med de offentlige fagforeninger, som ikke har ført til reelle ting endnu. Men selvom man ikke er færdige med forhandlingerne endnu, så er regeringen nu gået ud med det, som fagbevægelsen opfatter som et meget ensidigt udspil om bl.a. spørgsmålet om pension. Det er bl.a. derfor, mange går på barrikaderne," forklarer lektor og ekspert i britiske forhold, Ole Helmersen, fra CBS.

Samtidig er mange frustrerede over allerede at være blevet fyret fra det offentlige - eller er bange for at blive det med de kommende års økonomiske slankekur.

Og dagens omfattende strejke er bemærkelsesværdig, forklarer Ole Helmersen.

"Man skal helt tilbage til 1984 til den store minearbejderstrejke for at finde en ligeså stor strejke. Storbritannien har været meget lidt ramt af store strejker de seneste mange år," siger han.

Det britiske samfund er på mange områder gået i sort i dag. Både skoler, børnehaver og uddannelsessteder er påvirket pga. strejkende lærere og undervisere. Dertil er arbejdet hos det britiske skattevæsen, toldvæsnen, trafiksektoren, i landets fængsler og hos politiet også påvirket af strejken.

Senest lyder meldingen også om forsinkelser i Heathrow Lufthavn.

Hos SAS herhjemme lyder meldingen dog, at de danskere, der skal flyve med SAS til Storbritannien fra Danmark, ikke vil blive påvirket af strejken. Det oplyser kommunikationschef Mikkel Thrane til Newspaq.

Kilde: www.telegraph.co.uk

faktaboks

Hestekur i Storbritannien

- De offentlige budgetter skal frem til 2015 skæres ned med femtedel.

- Der svarer til cirka 660 millirder kroner.

- En del af pengene skal findes ved at dårlige pensionsforhold for de britiske offentligt ansatte.

- De britiske politikere vil bl.a. sætte pensionsaldere op fra 60 til 66 år.