Åndenød og hjertebanken: Vi rammes i stigende grad af stress på jobbet
Kvinder oplever langt oftere end mænd tegn på stress, viser nye tal fra PFA. Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
En PFA-undersøgelse viser, at antallet af stress-meldinger vokser markant. Knap 4 ud af 10 kvinder oplever symptomer på stress, mens 3 ud af 10 mænd er ramt. En forsker peger på, at kvinders ansvar for opgaver i hjemmet øger belastningen.
Ifølge pensionsselskabet PFA har mere end hver tredje kvinde oplevet stress på egen krop indenfor de seneste 14 dage. De lever med gener som hjertebanken, søvnbesvær og åndenød. Stressen kan betyde, at det at passe sit arbejde eller klare daglige gøremål pludselig bliver til store udfordringer. 
 
I en ny undersøgelse blandt selskabets 13.500 kunder svarer 38 procent af de kvindelige adspurgte, at de har oplevet symptomer på stress for nylig. De har svaret ”engang i mellem”, ”ofte” eller ”meget ofte” til spørgsmålet om oplevelsen af stress. 29 procent af mændene har svaret ja til det samme.
 
PFA oplever generelt, at der er sket en stor stigning i antallet af kunder, der henvender sig for at få hjælp med at få bugt med stress. Rikke Bay Haaber, der er sundhedschef i PFA, finder udviklingen meget bekymrende. 
 
- Stress er et stort og stigende problem, som vi er nødt til at tage meget alvorligt. Det kan tage meget hårdt på den enkelte, da stress kan ødelægge både arbejds- og privatlivet, siger hun.
 
 
Kravene til danske kvinder er store fra både arbejde og hjemmefronten. Det medvirker til, at kvinder langt oftere end mænd oplever at have symptomer på stress, mener kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet. 
 
Hun fortæller, at mænd i dag bruger mere tid på familien og hjemmet end tidligere. Alligevel er det stadig kvinderne, der tager mest ansvar for alt fra tøjvask til børnepasning, Samtidig med at de bruger meget tid på karrieren.

- Al den ligestilling på arbejdsmarkedet har betydet, at især de unge kvinder har meget travlt. Kvinder forventes at være en god kæreste, en god mor, der sørger for familien og samtidig yder sit bedste på arbejdet. Det er rigtig svært at leve op til forventningerne på alle de parametre, og det skaber stress, siger Karen Sjørup.

Mændene bliver også stressede
Den dobbelte byrde opstår, når kvinder oplever, at de skal præstere både i hjemmet og på arbejdspladsen. Det kan forklare, hvorfor kvinder oftere end mænd melder om symptomer på stress.

Stressforsker Bo Netterstrøm er enig, men han peger også på, at det er mere legitimt for kvinder at give udtryk for, at de har det svært. Der kan derfor være nogle mænd, der i undersøgelser svarer, at de har det fint, selvom de i virkeligheden døjer med psykiske problemer som for eksempel stress. Derudover er der meget stor forskel på, hvor mange mænd og kvinder, der søger behandling for stress.

- Undersøgelser viser, at fire ud af fem af dem, der søger behandling for stress, er kvinder. Det kan blandt andet forklares ved, at kvinder er bedre til at mærke efter og reagere på, at de har det skidt, end mænd, siger han. 

Karen Sjørup genkender forklaringen: 

- Vi ved, at kvinder går mere til læge og psykolog end mænd gør, og det er jo et udtryk for at mænd går mere med problemerne selv, end kvinder gør. Det er nemmere for mange kvinder at udvise svaghedstegn, end det er for mænd, siger hun.