Patienter i klemme: Eksperter er uærlige
Sklerosepatienter kan ikke vide, om de eksperter, som rådgiver dem, samtidig arbejder for medicinalindustrien. Foto: Colourbox
Sklerose-patienter får hjælp af rådgivere, som i det skjulte arbejder for medicinalindustrien. Lægeforeningen kritiserer.

Der er masser af hjælp at hente, hvis man lider af sklerose. På Scleroseforeningens hjemmeside stiller eksperter sig til rådighed for patienter med spørgsmål om deres sygdom. Men eksperterne arbejder ofte også for medicinalindustrien, og det fortæller de ikke til patienterne, skriver Kristeligt Dagblad.

Lægeforeningen kritiserer eksperternes dobbeltrolle, fordi den skaber usikkerhed om deres troværdighed, lyder det.

"Jeg mener, at man skylder patienterne gennemsigtighed, så de ved, hvem de har med at gøre," siger Lægeforeningens næstformand Yves Sales til Kristeligt Dagblad.

Han mener, at Scleroseforeningen bør gøre det tydeligt for patienterne at se, om eksperterne samarbejder med medicinalindustrien.

Kritikken bliver bakket op af speciallæge og dr.med. Inga Marie Lunde, der er kontaktperson for Læger uden Sponsor.

"Når man tilbageholder den slags oplysninger, skaber det usikkerhed, og det er patienterne, det går ud over."

Scleroseforeningens Direktør, Mette Bryde Lind, erkender, at det ikke er let for patienterne at regne eksperterns dobbeltrolle ud. Hun lover at oplysningerne om eksperternes tilhørsforhold i medicinalindustrien vil blive tilgængelige på foreningens hjemmeside.

"Vi går helt klart ind for gennemsigtighed, men vi har ikke været opmærksomme på det her," siger hun til Newspaq.

Hun afviser dog, at nogen af hjemmesidens 28 mand høje ekspertpanel vil blive skiftet ud på grund af føromtalte økonomiske tilhørsforhold.

"Det. at de får støttekroner til forskningsprojekter, det kommer jo i sidste ende også vores patienter til gode," siger hun.

Kilde: Kristeligt Dagblad