Pas på - hvidevare-stik er livsfarlige
Stikkene uden jordforbindelse giver stød, men det ved danskerne ikke noget om, når de selv installerer deres hårde hvidevarer. Foto: www.colourbox.com
Alle hårde hvidevarer sælges i dag med dødsenfarlige stik. Det er nemlig lovligt, også selvom stikkene kan give livsfarlige stød.

Ubehagelige stød mens man tømmer opvaskemaskinen eller tager tøjet ud af vaskemaskinen.

Det er noget de fleste danskere kan nikke genkendende til. Rigtigt mange tilslutter nemlig deres hårde hvidevarer med stik, der kan give dem og deres familier ubehagelige og farlige stød. Det skriver Søndagsavisen.

Alle hårde hvidevarer sælges i dag med stik, som ikke sikrer jordforbindelse. Det vil sige, at de hårde hvidevarer kan give stød - stød som i allerværste tilfælde kan være meget farlige.

- Du risikerer meget ubehagelige stød, og det vel at mærke selvom du har et HPFI-relæ, der virker. Har du ikke, kan du i værste fald dø af stødet, siger Søren Rise, chefkonsulent i Installatørernes Organisation Tekniq til Søndagsavisen.

Og rigtigt mange danskere er i risiko for de ubehagelige stød. Hele 61 procent af dem, der selv har installeret deres hvidevarer, oplever nemlig ifølge Søndagsavisen, at de selv eller en anden i husstanden får stød af på hvidevarerne. Kun 38 procent af dem, som fik en elektriker til det, har prøvet at få stød.

I Forbrugerstyrelsen er man bekendt med problemet med de farlige stik. De får de ofte henvendelser fra danskere, der har fået stød på deres hvidevarer.

- Det er noget værre rod. Sikkerhedsstyrelsen har et stort efterslæb med at oplyse forbrugerne om farerne ved at blande systemerne, siger Helen Amundsen, ingeniør i Forbrugerrådet, til Søndagsavisen.

Sikkerhedsstyrelsen har blandt andet tilladt stikkene med den begrundelse, at HFI- eller HPFI-relæene i danskernes hjem sikrer dem mod alvorlige ulykker. Men det er desværre ikke altid tilfældet.

Ifølge styrelsens egne tal har hele 14 procent af danske husstande et relæ, som ikke virker som det skal. Kombineret med de usikre stik, er det en livsfarlig cocktail, mener man i Tekniq.

- Det er bare et spørgsmål om tid, før nogen kommer rigtigt galt afsted, siger han til Søndagsavisen.

De såkaldte Schuko-stikpropper bliver sikre, hvis man udskifter dem med en almindelig dansk jordstikprop, benytter en adapter eller forsats eller udskifter stikkontakten til de hårde hvidevarer til en Schuko-kontakt.

Kilde: Søndagsavisen