Papegøjen Cody dræbt af pyrolyse-ovn - nu undskylder firmaet
Fremover advares andre købere om, at ovnenes dampe er yderst giftige for fugle, som denne søde fyr på billedet. Der er en Amazon papegøje ligesom Cody. Colourbox - arkivfoto
Den tamme papegøje Cody døde i november, efter dens families nye ovn havde udført en såkaldt pyolytisk rensning. Nu tager ovn-firmaet endelig et ansvar.

I november sidste år kostede en ny pyolyse-ovn papegøjen Cody livet. Fyglen stod i et bur to-tre meter fra den nye ovn, og da ovnen for første gang blev sat til at udføre den pyrolytiske funktion, der renser ovnen ved en ekstrem høj temperatur, blev Cody sløv og langsomt apatisk.

Små tre timer efter døde fuglen til storg sorg for dens ejere - ikke mindst familiens tre børn, der var meget knytttede til den tamme Amazon-papegøje, som både kunne tale og elskede at lege.

Moderen i familien begyndte derefter at undersøge, om der kunne være en sammenhæng mellem dødsfaldet og de dampe, ovnen udsendte under den pyrolytiske rensning. Det viste sig nu, at Ikea direkte advarer mod at have visse fugle og krybdyr i nærheden af ovnene.

I modsætning til mennesker kan de nemlig, skriver Ikea, være ekstremt følsomme over for potentielle dampe, der udsendes under rensning af alle pyrolytiske ovne.

Det havde Codys ejere IKKE fået oplyst, da de købte deres ovn.

Papegøjens 'mor' gik nu til Ekstra Bladet for at advare andre papegøje-ejere. Avisen hjalp hende desuden med at få kontakt til ovn-firmaet, der nu - ligesom Ikea - vil advare nye købere om, at pyrolyse-ovne kan være farlige for fugle.

Oven i fik Codys familie 7500 kroner til køb af en ny papegøje. De fortæller dog Ekstra Bladet, at de endnu ikke har fundet den rette fugl til at løfte arven fra deres elskede Cody.