Palæstina vil have plads i FN

Præsident Abbas har meddelt, at han vil søge om medlemsskab af FN. Der vil sandsynligvis være opbakning i dele af FN, men USA er imod.
Mahmoud Abbas og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i forbindelse med mødet, hvor Abbas har meddelt, at han fredag søger optagelse i FN.
Mahmoud Abbas og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i forbindelse med mødet, hvor Abbas har meddelt, at han fredag søger optagelse i FN. Foto: AP Photo/Seth Wenig / POLFOTO

Palæstina skal være en selvstændig palæstinensisk stat, hvis det står til præsident Mahmoud Abbas. Men i første omgang markeres det ved i denne uge at søge om fuldt medlemsskab af FN.

Abbas har på et møde meddelt FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, at han vil indgive en ansøgning om medlemsskab til FN på fredag. Det kan skabe problemer i FN, da der langt fra er enighed om Palæstinas ret til at optræde som en selvstændig stat.

"De prøver at sige, nu udråber vi en selvstændig stat. Hvis vi ikke kan få en selvstændig stat, så vil vi have en plads i FN. Så vil de se, hvordan det internationale samfund reagerer," forklarer mellemøst-ekspert Helle Lykke Nielsen, der peger på, at denne aktion var bebudet for et par år siden, hvis der ikke var kommet skred i fredsprocessen, og det er der ikke.

Derfor er dette palæstinensernes forsøg på at komme videre i fredsprocessen, som har ligget stille, fordi israelerne reelt ikke forhandler.

"Det vil sandsynligvis være sådan, at en lang række stater fra den tredje verden vil sige, at det støtter de, EU ved ikke rigtig, hvad de skal sige, og USA er imod," vurderer Helle Lykke Nielsen.

Selvom der ikke vil være opbakning hele vejen rundt om bordet i FN, så vil det alligevel have betydning for Palæstina, mener Helle Lykke Nielsen.

"Det vil være en vigtig symbolsk sejr for dem, at de får støtte fra dele af FN's generalforsamling til det projekt at have en selvstændig palæstinensisk stat. Det er et skridt i retning af at få etableret en selvstændig stat," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.