Pædagoger presser minister: Vi har brug for handling - ikke flere undersøgelser
Elisa Rimpler fra BUPL vil placere en bunke undersøgelser på minister Mai Mercados (K) bord til mødet. (Foto: Ulrik Jantzen)
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) holder i dag møde med BUPL og FOA om normeringerne i daginstitutionerne. Organisationerne tropper op med krav om hurtig handling.

Pædagogernes formand, Elisa Rimpler, medbringer ét krav, når hun onsdag tropper op hos børne- og socialminister Mai Mercado (K) for at diskutere børns vilkår i landets daginstitutioner. 

BUPL-formanden kræver hurtig handling, som sikrer flere voksne til at tage sig af børnene:

- Vi har ikke behov for flere undersøgelser, men at der handles på den viden, vi allerede har. Og det er vigtigt, at det sker snart, siger Elisa Rimpler.

Bekymrede forældre og pressede pædagoger, som ikke har tid nok til børneomsorg, er for alvor kommet på den politiske dagsorden i de seneste uger.

Onsdag mødes BUPL, FOA, Kommunernes Landsforening og flere andre organisationer med børne- og socialminister Mai Mercado (K) til et møde. Ministeren har lagt op til at udarbejde en undersøgelse af, hvordan det står til i daginstitutionerne.

Men der er allerede rigeligt med undersøgelser på området, lyder det forud for mødet fra to af parterne, nemlig pædagogernes fagforbund BUPL og fagforbundet FOA's pædagogiske sektor.

Elisa Rimpler har tænkt sig at dukke op til mødet medbringende alle de undersøgelser, som i forvejen findes på området - blandt andet forbundets egen nye trivselsmåling, som viser, at fire ud af fem pædagoger ikke har tid nok til omsorg for børnene.

Hun forventer, at Kommunernes Landsforening (KL) kan supplere med lokale undersøgelser.

BUPL-formanden ser ikke umiddelbart andre løsninger end det krav om minimumsnormeringer, som ellers for nylig blev stemt ned i Folketinget - eller som minimum en pose penge til kommunerne, som skal øremærkes børneområdet.

På linje med forældrene, der lørdag gik på gaden i over 50 byer, mener BUPL, at der skal være et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af. Kravet fra såvel forældre som pædagoger går på, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. 

Inklusion og papirarbejde sluger tiden

Formanden for FOAs pædagogiske sektor, Mogens Bech Madsen, er enig i, at der ikke er behov for at bruge mere tid på flere undersøgelser.

- Vi ved, at der kommer 50.000 flere børn hen over de kommende år, og vi ved, at kommunerne ikke har midlerne til at løfte opgaven, siger Mogens Bech Madsen.

Han påpeger, at de tal for normering, som findes i Danmarks Statistik, ikke er retvisende, fordi de medregner pædagoger, der er syge, på ferie eller på barsel. De tager heller ikke højde for pædagogernes andre opgaver, for eksempel dokumentation og inklusion af børn med særlige behov.

Det var Mai Mercado selv, som indkaldte til mødet for to uger siden i kølvandet på DR-dokumentaren 'Hvem passer vores børn?'. Emnet er ikke blevet mindre aktuelt efter lørdagens store forældredemonstration.

Om lidt er der valg

I BUPL Elisa Rimpler er glad for, at ministeren er begyndt at lytte til de pædagoger og forældre, som oplever virkeligheden.

Men hvor realistisk er det, at I får opfyldt kravet om minimumsnormering? Det blev jo nedstemt i Folketinget?

- Måske vil ministeren ikke gøre så meget lige nu. Men vi står jo over for et folketingsvalg, og det vil klæde hende og andre politikere at have en ambition om en genopretningsplan for børneområdet, siger Elisa Rimpler.

Kommunernes Landsforening ønsker ikke at kommentere forud for mødet med ministeren, som finder sted onsdag eftermiddag.

via Listen To News