Pædagoger om sommerlukkede børnehaver: "Vi kan ikke være det bekendt over for børnene"
Pædagogerne Kirsten Albrechtsen og Annette Mai Larsen advarer imod at genindføre sommerlukkede daginstitutioner. Privatfotos.
Små børn har brug for trygge rammer og har ikke godt af at blive afleveret i en fremmed dagindstitution, mener de to pædagoger Kirsten Albrechtsen og Annette Mai Larsen.

RETTELSE:

Budgettet for Københavns Kommune faldt på plads natten til fredag, og her blev forslaget om sommerferielukket i børnehaverne droppet.

Denne historie er skrevet forinden og sat til at publicere automatisk og før, Avisen.dk blev klar over indholdet af nattens aftale.

Avisen.dk beklager.  

UDVID

Det er synd for børnene, at de skal være i ukendte rammer, og det er synd for forældrene, at de skal aflevere deres børn et fremmet sted.

Det mener de to pædagoger Kirsten Albrechtsen og Annette Mai Larsen, som begge kan huske, hvordan det var sidste gang Københavns Kommune samlede børnene i få institutioner i løbet af sommerferien.

- Når børnene er utrygge, så er de ikke meget for at slippe forældrene. Og som forælder er det jo ikke særlig sjovt at gå på arbejde og vide, at ens barn ikke er tryg, siger Kirsten Albrechtsen, som er pædagog i børnehave Røde Ko i København.

Det var hun også i 2011, da Københavns Kommune sidst holdt daginstitutionerne lukket i sommerferien. Det droppede de igen efter voldsomme protester. Men nu foreslår Børne- og Ungdomsudvalget at genindføre sommerferielukningen for at spare 30 millioner kroner om året.

Hvorfor indføre det igen?

En evaluering af sommerferielukningen af daginstitutionerne i København fra 2011 viser, at meget få forældre ønskede at aflevere deres børn i en anden institution.

Nogle forældre havde planer om at aflevere deres børn i den fremmede institution, men måtte opgive det, fordi børnene var for kede af det. Andre fik en bedsteforælder til at passe børnene eller flyttede selv deres ferie til de to uger, hvor deres egen institution var lukket.

Det billede genkender Annette Mai Larsen.

- Jeg oplevede, at der var rigtig mange forældre, der valgte at sige, at så må vi jo holde ferie der, selvom det ikke var det tidspunkt, de havde ønsket at holde ferie. De følte sig pressede, siger hun.

Kirsten Albrechtsen undrer sig over, at politikerne vil genindføre en ordning, der var så upopulær.

- Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt over for børnene, siger hun.

Spild af ressourcer?

Ifølge Københavns Kommune er det kun omkring en tredjedel af børnene, der kommer i daginstitution i løbet af sommerferien, resten holder fri. Derfor mener Børne- og Ungdomsborgmester Pia Allerslev, at det er spild af ressourcer at holde alle institutionerne åbent hele sommeren.

Men det er Annette Mai Larsen ikke enig med hende i.

- Institutionerne ved godt, at det ikke hjælper noget at gå ti mand til fire børn, så de sørger for at de voksne holder ferie der, hvor der også er færrest børn. Politikerne viser mistillid til, at man lokalt bruger ressourcerne optimalt, siger hun.

Nogle institutioner har allerede valgt at slå sig sammen i sommerferien frivilligt.

- For de større børn kan det være spændende og fint, hvis man planlægger det rigtigt. Men jeg har svært ved at se, at det skulle være godt for de små børn. Mange er lige startet op i foråret, de har ikke brug for nye steder og nye mennesker, siger hun.

Annette Mai Larsen er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i København. Hun er også bekymret for, at det kommer til at gå ud over pædagogernes arbejdsmiljø at skulle arbejde i andre institutioner. Og så frygter pædagogernes fagforbund, BUPL, at forslaget om sommerferielukning reelt vi komme til at betyde en dårligere normering hele året rundt.

RETTELSE:

Budgettet for Københavns Kommune faldt på plads natten til fredag, og her blev forslaget om sommerferielukket i børnehaverne droppet.

Denne historie er skrevet forinden og sat til at publicere automatisk og før, Avisen.dk blev klar over indholdet af nattens aftale.

Avisen.dk beklager.