Pædagoger i appel til fagbevægelse: Bak os op
De københavnske pædagoger føler sig svigtet af resten af fagbevægelsen. Foto: Colourbox.com
Landsforeningen for Socialpædagoger efterlyser opbakning fra LO-formand Harald Børsting efter millionbøde i Arbejdsretten.

Hvor er LO og Harald Børsting? Hvor er FOA og Dennis Kristensen, og hvor er FTF og AC?

Rækken er spørgsmål er lang fra de københavnske pædagoger, der føler sig overset og glemt af resten af fagbevægelsen.

Det sker efter, at Arbejdsretten torsdag kendte Landsforbundet af Socialpædagoger (LFS) skyldige i at have opfordret til forældreblokade af en række københavnske børnehaver i november 2009 på grund af planer om kommunale besparelser på børneområdet.

Med dommen fulgte en bøde på én million kroner til fagforeningen.

"Den her dom er så principiel, at det burde have kaldt på en kommentar fra den samlede fagbevægelse gerne fra Dennis Kristensen fra FOA, men allerhelst fra LO's formand Harald Børsting," siger næstformand i LFS, Jan Hoby, til Newspaq.

Det vidtgående i dommen er ifølge Jan Hoby, at en fagforening nu kan dømmes for tredjemandshandlinger, altså hvad forældrene har gjort.

"Der er jo masser af skole- og gymnasiebesættelser rundt omkring, og hvis vi kan dømmes for, hvad forældrene gør, så kan andre blive hevet i Arbejdsretten for, hvad gymnasieelever eller universitetsstuderende gør," siger Jan Hoby.

Han kalder afgørelsen fra Arbejdsretten "politisk".

"Det handler om, at vi skal have et rap over fingrene, fordi vi råber op," siger Jan Hoby.

I FOA, som LFS er en del af, accepterer man som udgangspunkt Arbejdsrettens afgørelse. Men formand Dennis Kristensen kan godt forså pædagogernes bekymring.

"Det er bekymrende, hvis vi ser en ny retspraksis, hvor fagforeninger skal stå til ansvar for, hvad brugerne af den offentlige sektor gør," siger han til Newspaq.

Dermed handler det fagretslige system nemlig ikke længere kun om overenskomster og fredspligt.

"Men også om, hvordan stadig mere kritiske brugere af det offentlige sektor reagerer. Og hvornår foretager brugere sig noget, som en fagforening kan lastes for?" siger Dennis Kristensen.