Pædagoger dropper incest-indberetninger
Det er problematisk, at kommunerne ikke reagerer, når pædagogerne indberetter mistanker om overgreb. Det siger BUPL's formand, Henning Pedersen. Foto: Colourbox
Når kommunerne ikke reagerer, stopper pædagogerne med at indberette mistanker om overgreb, fortæller pædagogernes fagforening.

Uhyggelige sager om seksuelle overgreb og incest er væltet frem den seneste uge.

Her står det klart, at nogle af dem kunne have været undgået - eller stoppet tidligere - hvis kommunerne havde lyttet mere til pædagogernes indberetninger. Men mange pædagoger holder op med at indberette, fordi de føler, at det er ikke er umagen værd.

Det fortæller BUPL, som er pædagogernes fagforening.

"Vi hører jævnligt fra vores medlemmer, at man i nogle tilfælde ikke engang får en tilbagemelding på, at kommunen har modtaget indberetningen," fortæller formand Henning Pedersen til Newspaq.

Selv i de tilfælde hvor kommunerne reagerer, bliver pædagogerne forbigået i sagsbehandlingen.

"Det sker jævnligt, at pædagogerne ikke føler, at de bliver taget alvorligt, og at der ikke bliver fulgt op på deres underretninger," siger Henning Pedersen.

I Druelund Børnecenter i Stevns kan den pædagogiske leder, Gudrun Sjørslev Pedersen, sagtens genkende den oplevelse. Her har kommunen fire måneders ventetid på behandling af indberetninger om børn med særlige behov.

"Frustrationerne bliver store hos personalet, når de ikke føler, at der sker noget. Det er ikke rimeligt, for det er jo børnene, der bliver ofrene," siger hun til Newspaq.

Frustrationen kan hurtigt brede sig og betyde, at man stopper op og ikke indberettet mistanker, fortæller BUPL's medlemmer.

"Det har desværre den konsekvens, at der er nogle pædagoger, der er mere tilbageholdene, end de burde være, som lige stopper op og tænker 'er det umagen værd?'" fortæller Henning Pedersen til Newspaq.

Det er med til at forhindre, at man underretter hvert eneste tilfælde, hvor der er en mistanke, understreger han. Og det er ikke rimeligt for pædagogerne, der har den direkte kontakt med børnene.

"Man må have en forventning om, at man bliver taget alvorligt, når man på baggrund af grundige professionelle overvejelser vælge at lave en indberetning," siger BUPL's formand.

Senest har Rebild-sagen vist, hvordan en pædagog har indberettet mistanke fuldstændig forgæves i en meget alvorlig sag. Da hun i sidste ende gik til politiet, blev hun fyret. Det vækker harme hos BUPL's formand.

"Det sender et fuldstændig forkert signal, og det er en fuldstændig uhørt og urimelig behandling af den pågældende person," siger Henning Pedersen.

I Rebild-sagen er en 55-årig mand sigtet i en omfattende sag om misbrug. Han skal ifølge anklagerne stå bag sexmisbrug af i alt ni børn, hvor af de syv er hans egne.