På kanten af gravrøveri
Årets mange Johnny Cash-udgivelser nærmer sig kommerciel nekrofili, men det er svært at protestere over den legendariske San Quentin-koncert, der for første udkommer i fuld version – tilsat farvebilleder. Mesterligt.

Cash her, der og alle vegne. Samtlige pladeselskaber med aktier i country-legendens enorme bagkatalog er stadig på så kontant klapjagt i annalerne, at det nærmer sig kommerciel nekrofili.

Siden mesterens død i 2003, er der udkommet bunker af plader med både gamle hits og nyopdagede optagelser – alene i år er der landet ni Johnny Cash-relaterede udgivelser på mit bord. Om gravrøveriet får den salige sortklædte herre til at grine eller græde, kan guderne kun vide, men da den fulde version af ?Johnny Cash at San Quentin’ forleden landede på mit bord, endte det i et himmelsk genhør og ikke mindst syn.

San Quentin

Hvilken fryd at få sat autentiske billeder på den berømte koncert, der blandt andet indeholder det moment, hvor Johnny Cash for første gang (det er hans tredje besøg i maximum security-fængslet) afsynger sin friskpressede ?San Quentin’-hymne for de frydefulde fanger. Et i sandhed stort øjeblik, måske verdens mest stemningsfulde koncertklip.

Koncert-dvd’en indeholder dog ikke hele live-settet, men er klippet sammen med reportageskud fra fængslet og interviews med et par ret så velreflekterede inmates. Det fungerer fint, men findes hele koncerten på tv? Og får vi den så til næste jul?

For første gang nogensinde er koncerten dog tilgængelig i sin fulde længde på to cd’er, der både byder på Carl Perkins, Statler Brothers og naturligvis hele The Carter Familys optræden. At høre, hvordan June Carter Cash håndterer sin slet skjulte sexappeal over for de barske indsatte er guld værd. ?Enjoy the show and get your hands out of each others pocket,’ lyder meldingen blandt andet.

Hellere dansk end irsk

Det var i 1969. På’Cash In Ireland’ er vi fremme i 1983 med en knap så relevant koncert. Bevares, stemningen er da vældig god, men dels har Cash set mere virile dage, og dels er Carter-familien for alvor begyndt at lyde som en tonedøv fraktion af Frelsens Hær.

Det er også meget hyggeligt, at Kris Kristoffersen kommer på besøg ¿ man kan bare dårligt høre, hvad han synger!

Johnny Cash var altid en stor oplevelse i sig selv, og derfor vil jeg hellere anbefale den ?Live In Denmark’-dvd, som blev udgivet tidligere på året.

Godt nok er det en klassisk DR-produktion fra 1971 med kun to kameraindstillinger (tæt på og langt fra) og et publikum, der ser ud, som de er hentet i TV-Byens kantine (og fik lov at tage børn med!), men sangudvalget er mere sjældent, og også her kan du opleve de harmoniske The Statler Brothers og en spjættende Carl Perkins.

Og ikke mindst, en Johnny Cash i hopla. Nok er gravrøveri amoralsk, men i visse tilfælde er det let at bifalde.

Johnny Cash At San Quentin (Columbia/Legacy/SonyBMG) DOBBELT-CD/DVD

Cash In Ireland (Universal) DVD