Overrasket økonom: Det lysner
Hvis danskerne selv ville bruge flere penge, så kan Danmarks økonomi for alvor komme på ret køl. Foto: Colourbox
Økonom ser klare tegn på bedring for dansk økonomi, efter nye tal viser vækst på en procent. Bruger vi flere penge, vil det se bedre ud.

"Vi er ikke ovre problemerne endnu, men det går trods alt fremad."

Sådan lyder bundlinjen fra Bo Sandemann, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, efter at dagens temperaturmåling på dansk økonomi viser en vækst på en procent.

Væksten kommer efter et halvt år, hvor landet har ligget på kanten af recession. Og det overrasker økonomen.

"Ligeså overraskende det var, da vi havde fald i 2010 og starten af 2011, lige så overraskende er det med den seneste vækst," siger Bo Sandemann til Newspaq.

Det er det offentlige forbrug, som driver væksten, efter et halvt år, hvor det offentlige virkelig har spændt livremmen ind. I andet kvartal brugte stat, regioner og kommuner knap en procent mere end kvartalet før. Det er dog svært at forklare, hvorfor det offentlige spenderer lige netop nu.

"Det er både kommuner, regioner og staten der har indflydelse på det offentlige forbrug, så det kan være udslagsgivende, hvornår man får ansat folk eller beslutter at lave store investeringer," fortæller professoren.

Virksomhederne har også lagt mere på lager i andet kvartal i år, og det kan piske lidt pessimisme ind i fremtidens nationalregnskab.

"Hvis virksomheden har produceret til lageret, så kan det være, at de sælger ud af det i tredje kvartal i stedet for at producere nyt, og det kan bidrage negativt til væksten i tredje kvartal," forklarer Bo Sandemann.

Den almindelige dansker holder ifølge tallene fra Danmarks Statistik stadig på pengene. Helt præcist brugte danskerne 0,3 procent mindre i andet kvartal. Finder Hr og Fru Danmark derfor pengepungen frem, så kan dansk økonomi få yderligere vokseværk.

"Det er fint at vi kan have en positiv vækst, selvom det private forbrug falder. Der ligger derfor en skjult vækstmotor i fremtiden, når husholdningerne beslutter sig for at øge det private forbrug,"

Økonomien er af både danskerne og politikerne udråbt til at være valgets helt store tema. Alle lægger vægt på de forskellige politiske planer for at få skuden Danmark på ret køl. Med dagens tal, ser det ud til at stormen løjer en smule af.

I morgen kommer tallene for arbejdsløse danskere i andet kvartal, som også kan få betydning for valgkampen.