Vi er nok mange som kender den bitre smag af kød, der har fået for meget på grillen. Men ned glider det.
Branket kød er bare ikke sundt. Der er en risiko for, at der er udviklet stegemutagener i kødet. Og disse mutagener kan være kræftfremkaldende.
Det faktisk ret nemt, at undgå at stege kødet sort. Det drejer sig kun om planlægning og rutine, at stege sig frem til en fin, brun stegeskorpe.
Du kan undgå at overgrille din mad på flere måder:
- Brun dit kød hurtigt af og lad det derefter tilberede færdigt ved indirekte varme.
- Vend kødet hvert andet minut (bøffer, koteletter og lignende.).
- Sørg for at kødet har en kernetemperatur på 65 grader og ikke højere af hensyn til saftigheden (er der angivet andet på pakken, så følg vejledning).
- Tilbered større stykker kød og stege ved indirekte varme i en lukket grill. Alternativt: Beskyt stegen med stanniol, hvis du anvender direkte varme, men husk at brune kødet inden servering for smagens skyld.
- Brug gerne marinader, der indeholder antioxidanter (findes typisk i mange krydderier) og hæmmer udviklingen af stegemutagener.