OVERBLIK: Turbulent år for kørselstjenesten Uber
Travis Kalanick, Ubers administrerende direktør, træder tilbage. Foto: Danish Siddiqui/arkiv/Reuters
Den kontroversielle kørselstjeneste Uber har haft et stormfuldt 2017 indtil videre. Nu fratræder chefen.

Ubers administrerende direktør og stifter, amerikanske Travis Kalanick, træder tilbage som chef for selskabet, oplyser han onsdag morgen dansk tid.

Her følger et overblik over Ubers turbulente 2017 indtil videre:

* 28. januar:

Efter at præsident Donald Trump har indført sit første indrejseforbud, nægter New York Citys taxachauffører at samle passagerer op i John F. Kennedy-lufthavnen. Nogle af chaufførerne anklager Uber for at ville kapitalisere på protesterne mod Trump. Det starter en mediestorm mod Uber.

* 2. februar:

Travis Kalanick træder ud af Donald Trumps nyoprettede råd bestående af virksomhedsledere. Det sker efter stort pres fra både medarbejdere og kunder oven på indrejseforbuddet.

* 19. februar:

Susan Fowler, en tidligere ansat hos Uber, skriver et blogindlæg om sin tid i virksomheden. Her anklager hun sin forhenværende chef for sexchikane og skriver, at arbejdsmiljøet hos Uber generelt er elendigt. Kalanick kalder Fowlers indlæg "afskyeligt" og hyrer et advokatfirma til at undersøge arbejdsmiljøet i virksomheden.

* 23. februar:

Googles moderselskab, Alphabet, lægger sag an mod Uber. Ifølge Alphabet har Anthony Levandowski, der tidligere har været ansat hos Google, stjålet teknologi til selvkørende biler fra Google og taget det med over til Uber.

* 28. februar:

En video af Kalanick, der diskuterer højlydt med en Uber-chauffør, ser dagens lys. I videoen råber Kalanick af chaufføren, der beklager sig over sin løn. Kalanick beklager episoden og indrømmer, at han "skal blive en mere moden leder".

* 3. marts:

Avisen The New York Times afslører, at Uber har brugt en falsk version af sin app i byer, hvor Uber ikke er lovligt. Det er sket for at forhindre myndigheder i at få adgang til den rigtige app.

* 19. marts:

Jeff Jones, en af Ubers højtstående chefer, siger op. Det sker, mindre end et år efter at han er blevet ansat. Han siger til techbloggen Recode, at hans ledelsesstil ikke er forenelig med et job hos Uber.

* 27. april:

Anthony Levandowski offentliggør, at han træder midlertidigt tilbage, mens Uber forsvarer sig selv mod anklagerne fra Google.

* 26. maj:

Travis Kalanicks mor dør i en bådulykke.

* 30 maj:

Uber fyrer Anthony Levandowski.

* 13. juni:

Travis Kalanick fortæller sine medarbejdere, at han tager orlov på ubestemt tid. Samme dag offentliggør et advokatfirma en bestilt undersøgelse, der konkluderer, at Uber skal forandre sig, hvis firmaet skal gøre op med et dårligt arbejdsmiljø, der blandt andet inkluderer sexchikane og mobning.

* 21. juni:

Travis Kalanick oplyser, at han træder tilbage.

Kilder: Nyhedsbureauet AP og The New York Times

/ritzau/