OVERBLIK: Striden mellem Khader og imam
Det konservative folktingsmedlem Naser Khader beskyldes for at forsøge at presse imam og leder af Exitcirklen, Sherin Khankan, til tavshed med gamle private billeder af hende i en sag om satspuljemidler til Exitcirklen. Foto: Sarah Christine Nørgaard/arkiv/Scanpix
Få overblikket over hvordan blå partier forsøgte at bremse støtten til projekt for kvinder udsat for vold.

Imam og leder af Exitcirklen, Sherin Khankan, beskylder Naser Khader (K) for at forsøge at presse hende til tavshed med gamle private billeder af hende.

Få et overblik over forløbet her:

* 23. februar

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) opretter en særlig pulje for projekter med "lokale ressourcepersoner til arbejdet med æresrelaterede konflikter" på to millioner kroner.

Exitcirklen, der hjælper kvinder udsat for vold og social kontrol, søger som de eneste om 680.000 kroner.

* 18. april

Siri indstiller til Udlændinge- og Integrationsministeriet, at Exitcirklens ansøgning imødekommes.

* 1. juni

Siri modtager en mail om, at Støjberg vil forsøge at få annulleret puljen og overføre alle pengene til en anden pulje. Støjberg vurderer, at "målgruppen for puljen har været forkert", når der kun var en enkelt ansøger.

* 9. juni

Støjberg skriver til ordførerkredsen, at Exitcirklen "lever fagligt op" til puljens formål. Men at hun vurderer, at "den meget begrænsede interesse for puljen tyder på, at antallet af civilsamfundsaktører, der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset".

Derfor vil hun annullere puljen. Det kræver dog, at alle partier bag satspuljen bakker op, og det gør De Radikale, Alternativet og SF ikke.

* 13. september

Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) skriver en fælles mail til ordførerne fra de tre røde partier.

Heri fremsætter de en række anklager mod kvinderne bag Exitcirklen - blandt andet beskyldes Sherin Khankan for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning og Khaterah Parwani for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

* 18. september

Exitcirklens ansøgning godkendes, da Støjberg konstaterer, at der ikke er opbakning til at droppe puljen.

* 29. september

I Berlingske beskyldes Khader, Knuth og Henriksen for på et usagligt grundlag at have orkestreret et forsøg på karaktermord på de to kvinder bag Exitcirklen for at fratage dem den statsstøtte, de var blevet tildelt.

* 23. oktober

Khaders udtalelser i sagen er ikke udtryk for De Konservatives synspunkt, skriver politisk ordfører og gruppeformand Mette Abildgaard på Twitter. Hun tilføjer, at hun ikke synes, det har bidraget til en god debat.

* 15. november

Khader erkender i et interview med Euroman, at mailen "ikke får topkarakter", og at den "fokuserede alt for meget på, hvad Khankan og Parwani har sagt tidligere". Han nægter dog fortsat at undskylde.

* 25. november

Khankans advokat udtaler, at han vil indsende en stævning mod de tre politikere for injurier.

* 2. december

I en privat besked, som Berlingske har set, skriver Khader til Khankan, at han har et modelfoto af hende, som hun sendte til ham i 1999, og beder hende samtidig holde op med at lyve.

Beskeden kan ifølge en juraprofessor på kant med straffeloven. Khader afviser, at beskeden indeholder en trussel.

3. næstformand i Folketingets Præsidium, Christian Juhl, vil tage sagen op i Folketingets ledelse.

Kilde: Berlingske, DR og Ritzau.

/ritzau/