OVERBLIK: Reaktioner på økonomiaftale efterlyser flere penge
Fra venstre ses næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S), formand Stephanie Lose (V), finansminister Nicolai Wammen (S), social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Regeringen og Danske Regioner præsenterer økonomiaftale for 2020 i Finansministeriet i København, onsdag 4. september 2019. (Foto: Philip Davali/Scanpix 2019) (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Det er et løft og en god begyndelse, men der er stadig brug for flere midler i regionerne, lyder det.

Onsdag har Regeringen og Danske Regioner indgået en aftale om økonomien for regionerne i 2020. Den løfter budgettet til sundhed med 1,5 milliarder kroner.

Dermed lyder loftet over sundhedsudgifter i regionerne, der blandt andet driver hospitaler, på 118,4 milliarder kroner.

Læs her reaktioner på aftalen:

* Mona Striib, formand for FOA:

- Jeg er glad for at høre de overordnede takter i aftalen. Hvis vi vil have et bedre sundhedsvæsen, end vi har i dag, er det altafgørende, at vi får flere ansatte.

- Det er ikke nok. Beregninger viser, at sundhedsområdet har brug for to milliarder kroner i næste års budget.

- Det betyder, at der stadig mangler en halv milliard kroner for at dække det stigende antal ældre og børn og for at have råd til den nyeste medicin og den bedste behandling.

* Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri:

- Psykiatrien har massive problemer, og de står altså og blinker nu og her. Det er fint, at løftet om en tiårs plan bliver gentaget, men løfter og ord løser altså ikke den nedadgående spiral, som psykiatrien er inde i. Der er brug for handling nu.

* Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen:

- Der er blevet givet markant flere penge, end vi har set i de seneste knap ti års økonomiaftaler. Det er en positiv bevægelse væk fra tidligere års meget tynde økonomiaftaler.

- Men det betyder ikke, at vi vil få mere tid til patienterne eller mindre travlhed, for der er stadig et godt stykke vej til, at ressourcerne matcher opgaverne, der bliver ved med at vokse i omfang.

* Tormod Olsen, Enhedslistens repræsentant i Danske Regioner:

- Jeg er stærkt forundret over, at behovet for et reelt løft ikke bliver taget seriøst. Personalet svigtes, når et alt for lavt bundniveau får lov at fortsætte.

- Selvfølgelig kan man glæde sig over, at presset ikke øges så voldsomt som tidligere år, men helt ærligt, situationen er uholdbar, og den burde være feset ind hos regeringen.

* Kirsten Normann Andersen, SF's sundhedsordfører:

- Regionernes økonomiaftale er en start på genopretning af sundhedssektoren, hvor der er tilføjet flere midler, end den tidligere regering gjorde. Men det er kun en begyndelse. Vi ser frem til at forhandle sundhedsreform og den tiårige psykiatriplan.

* Martin Ågerup, direktør i tænketanken Cepos:

- Det er stærkt beklageligt, at regeringen afskaffer omprioriteringsbidraget. For dermed fjerner de den centrale mekanisme til sikring af øget produktivitet og dermed mere sundhed for pengene, uden at man erstatter den med noget andet.

* Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd:

- Godt med flere penge i økonomiaftalen. Nu skal vi i gang med at sikre flere sygeplejersker og bedre normeringer/arbejdsforhold. Vi glæder os til en hurtig invitation til "taskforce" om bedre arbejdsforhold og mere personale.

/ritzau/

via Listen To News