OVERBLIK: Omstridte sager om menneskeret
Udvisningssager og sager om udlændingeret har fået gemytterne voldsomt i kog hos danske politikere.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har fredag samlet opbakning til en erklæring om fortsatte reformer af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

I Danmark har domstolen været omdiskuteret de seneste år, særligt i forbindelse med sager om udvisninger af udlændinge og udlændingeret.

Her kan du læse om nogle af de sager, der nævnes i debatten.

* Der er særligt to danske sager om udvisning af kriminelle udlændinge, som har fået danske politikere til at kræve flere udvisninger.

* Den ene er sagen om den kroatiske statsborger Gimi Levakovic, som Højesteret trods et langt synderegister afviste at udvise, blandt andet fordi han har to mindreårige børn i Danmark.

* Den anden sag handler om den pakistanske statsborger Shuaib Khan, der er leder af banden Loyal to Familia. Han har, imod anklagemyndighedens ønske, fået lov at blive i Danmark efter en sag om trusler mod en betjent.

* Ingen af de to sager har dog været forbi Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

* I 2016 var en tredje dansk udvisningssag til gengæld for domstolen. Her fik Danmark medhold i, at bandelederen kendt under navnet Fez Fez kunne udvises til Libanon. Også selv om han havde kone og otte børn i Danmark.

* I september sidste år afsagde Menneskerettighedsdomstolen en dom, der ifølge eksperter cementerer, at råderummet for udvisning af kriminelle er blevet større.

* Her fik Storbritannien Menneskerettighedsdomstolens ord for, at det var i orden at udvise en nigeriansk statsborger ved navn Ndidi, selv om han havde boet i Storbritannien, siden han var to år. Og også selv om han, mens udvisningssagerne mod ham kørte ved det britiske retsvæsen, fik et barn med en britisk statsborger.

* Domstolen har også vakt debat om familiesammenføring: I foråret 2016 fastslog domstolen i en sag kendt som Biao-sagen, at den såkaldte 26-års-regel, der hidtil havde sikret lempeligere adgang til familiesammenføring for folk født i Danmark, var diskrimination.

* Sagen fik Dansk Folkeparti til at opfordre regeringen til at ignorere domstolens afgørelse. Mens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i første omgang valgte at lade de stramme danske familiesammenføringsregler gælde for alle.

* Den seneste sag, der har været i politisk fokus i Danmark, er en dom, der egentlig slet ikke handler om Danmark, men som Danmark alligevel skal rette sig efter. I den såkaldte Paposhvili-dom fastslog domstolen, at Belgien ikke kunne udvise en seriekriminel, men alvorligt syg, georgier, fordi den medicin, han havde brug for, ikke reelt set var tilgængelig i hans hjemland.

* Efter den dom måtte Støjbergs embedsmænd i gang med at opspore udviste, alvorligt syge udlændinge, hvis sager skulle tages op igen.

/ritzau/