OVERBLIK: Det står der i borgmesteraftalen fra Slagelse
Socialdemokratiet og LA har aftalt at dele borgmesterposten i Slagelse. SF accepterer aftalen med betingelse.

Torsdag blev der indgået en usædvanlig aftale om at dele borgmesterposten i Slagelse.

Her kan du læse aftalens ordlyd. Og derefter følger nogle af de spørgsmål, aftalen ikke besvarer.

Bogstaverne i parentes er partiernes listebetegnelser. A er Socialdemokratiet, I er Liberal Alliance, O er Dansk Folkeparti, V er Venstre og B er Radikale.

* Aftale om håndtering af konstituerende møde i Slagelse Byråd fredag den 1. december 2017.

Parterne er enige om, at de (...) peger på John Dyrby Paulsen (A) som borgmester. Hermed er der 16 mandater bag valget af ny borgmester (...).

Det er mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance aftalt, at der efter to år, det vil sige per 1. januar 2020, er mulighed for, om ønsket af Liberal Alliance, et skifte mellem John Dyrby Paulsen (A) og Villum Christensen (I) for så vidt angår poster i Slagelse Byråd.

I erkendelse af at vi står over for en lodtrækning om borgmesterposten, accepterer SF i den givne situation aftalen mellem A og I, men har betinget sig, at det brede samarbejde fortsat forfølges blandt andet med mulighed for et betydeligt antal udvalgsformandsposter til O, V samt B og bemærker desuden, at det er en betingelse, at posten som viceborgmester tilbydes Ann Sibbern (O).

* Aftalen er underskrevet af Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten.

* Aftalen efterlader en række spørgsmål: For det første er det ikke klart, om der til sin tid vil være flertal for at gøre Villum Christensen til borgmester. Det er kun SF, der har erklæret at acceptere aftalen mellem S og LA.

Enhedslistens Thomas Clausen vil over for Altinget ikke love at lægge sine mandater bag Christensen.

* Det er også uklart, om DF overhovedet vil tage imod viceborgmesterposten, sådan som SF har betinget sig.

* Endelig er Villum Christensen ikke sikker på, at han overhovedet vil være borgmester om to år. Der kan ske så meget, som han siger til Ritzau fredag formiddag.

Kilder: Altinget, Ritzau, DR.

/ritzau/