OVERBLIK: Det siger de om prins Henrik
Prins Henrik var en respekteret og unik repræsentant for Danmark, hedder det i mindeord.

- Den kongelige familie har mistet et anker.

Sådan skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter meddelelsen om prins Henriks død sent tirsdag aften.

- Dronning Margrethe har mistet sin indsigtsfulde og varme livsledsager igennem mere end et halvt århundrede.

- Danmark har mistet en unik repræsentant for vores land, lyder det i mindeordet.

Også borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) og overborgmester i København Frank Jensen (S) mindes prins Henrik som et stort menneske.

- Danmark har mistet et stort menneske ved prins Henriks død, skriver Frank Jensen på Twitter.

Jacob Bundsgaard mindes med taknemmelighed prinsens tætte relationer til Aarhus.

- Med sit udadvendte væsen og sin sikre sans for arkitektur og æstetik fik prinsen grundlagt et livslangt og varmt forhold mellem ham og Aarhus.

Prins Henrik havde en markant rolle i at repræsentere Danmark i udlandet - også her var hans udadvendte væsen en stor gevinst for dansk erhvervsliv.

- Talrige danske virksomheder har oplevet, hvordan prinsen har engageret sig i at styrke den danske eksport, siger administrerende direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad.

- Prinsens interkulturelle forståelse og interesse har åbnet mange døre på vigtige eksportmarkeder. Det gjaldt ikke mindst ved statsbesøget til Vietnam i 2009, hvor prinsens opvækst og nære tilknytning til landet var med til at skabe tætte forbindelser mellem dansk og vietnamesisk erhvervsliv.

Prins Henrik sov stille ind klokken 23.18 tirsdag på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Han blev 83 år. Han var omgivet af dronning Margrethe og sønnerne, kronprins Frederik og prins Joachim.

/ritzau/