OVERBLIK: Bliv klogere på Donald Trumps toldstrid her
EU's handelskommissær, Cecilia Malmström (til venstre), har ikke lagt skjul på, at hun mener, Donald Trumps fritagelsesproces har været forvirrende. Foto: Eric Vidal/arkiv/Reuters
USA har udskudt en beslutning om at indføre told på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico til 1. juni.

Donald Trump indførte i begyndelsen af marts en straftold på 25 procent på stål og ti procent på aluminium, men undtog EU og yderligere fem lande midlertidigt.

Få timer inden, at de midlertidige fritagelser udløb tidligt tirsdag morgen dansk tid, oplyste Det Hvide Hus, at beslutningen om at indføre straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico er udskudt til 1. juni.

Her kan du læse mere om toldstriden:

* 1. marts: Præsident Donald Trump meddeler, at han vil indføre 25 procents importtold på stål og ti procent på aluminium.

* Trump begrunder beslutningen med hensynet til USA's nationale sikkerhed.

* Verdenshandelsorganisationen WTO giver medlemslande mulighed for at omgå de normale frihandelsregler med henvisning til national sikkerhed.

* Trump-administrationen henviser til en sjældent anvendt sikkerhedsklausul i USA's handelslov fra 1962 og begrunder tolden med behovet for at beskytte USA's egen sværindustri. Importeret metal kan udgøre en trussel mod USA's evne til selv at bygge kampvogne og andet militærudstyr.

* 8. marts: Trump skriver under på beslutningen om de nye toldsatser. Han meddeler samtidig, at Canada og Mexico er undtaget - og at andre af USA's allierede måske også kan forhandle sig til at blive undtaget.

* EU erklærer sig rede til at forhandle med USA. EU-Kommissionen gør sig også klar til at svare igen med ny eller højere told på udvalgte amerikanske varer som vaske af stål, motorcykler, makeup, T-shirts, jeans, bourbon og peanutbutter.

* Trump svarer med at lange ud efter især den tyske bilindustri. Han truer på Twitter med "at indføre skat på de biler, der strømmer frit ind i USA. De gør det umuligt for vores biler (og andet) at sælge der. Stor handelsubalance!".

* 10. marts: EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, møder USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, i Bruxelles. Malmström siger efterfølgende, at det stadig ikke står hende klart, hvordan lande bliver undtaget.

* 20. marts: Tysklands økonomiminister, Peter Altmaier, siger efter møder i Washington, at han håber at undgå en handelskrig - men at der er brug for flere ugers forhandlinger.

* 22. marts: Handelskommissær Malmström siger efter møder i Washington, at hun håber, præsident Donald Trump senere på dagen vil meddele, at EU som helhed bliver undtaget fra USA's nye metaltold.

* 22.-23. marts: EU-landenes stats- og regeringschefer er samlet til topmøde i Bruxelles. Handel og USA's told er første punkt på dagsordenen.

* 23. marts: De nye toldsatser træder i kraft et minut over midnat Washington-tid. EU, Argentina, Australien, Brasilien, Canada og Mexico er midlertidigt fritaget.

* De midlertidige fritagelser udløb 1. maj

* 30. april om aftenen Washington-tid: Det Hvide Hus meddeler, at en beslutning om at indføre straftold på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico er udskudt til 1. juni.

* Samtidig oplyses det, at der er indgået aftaler med Argentina, Australien og Brasilien. Det samme er tilfældet med Sydkorea. Detaljerne i disse aftaler vil blive færdiggjort inden for kort tid, oplyser Det Hvide Hus.

Kilder: Reuters, AP, LA Times og CNBC.

/ritzau/