Oscar Akademiet lover forandring efter kritik
Hollywood-skuespilleren George Clooney kritiserer også Akademiet, der står for Oscar-nomineringerne. Foto: Evan Agostini/EVAN AGOSTINI/INVISION/AP
Kritikken er haglet ned over Akademiet, der står for Oscar-nomineringerne, og nu slutter flere stjerner sig til kritikken.

Det skabte overskrifter, da den kendte instruktør Spike Lee valgte at boykotte dette års Oscar-uddeling.

Den afroamerikanske instruktør og producer, der vandt en æres-Oscar sidste år, kritiserede i skarpe vendinger, at alle de nominerede i skuespilkategorierne for andet år i træk er hvide.

Det satte for alvor gang i debatten om manglende mangfoldighed ved prisshowet, og flere store Hollywood-stjerner har efterfølgende også kritiseret Akademiet. Det gælder blandt andet for storcharmøren George Clooney.

- Jeg mener, at afroamerikanerne har en fair pointe i, at branchen ikke repræsenterer dem godt nok. Det, mener jeg, er helt rigtigt, skriver George Clooney i en udtalelse til Variety og tilføjer, at det er endnu værre for de latinamerikanske skuespillere.

Flere andre skuespillere og filmfolk har også kritiseret den manglende mangfoldighed i nomineringerne på de sociale medier med hashtagget #OscarsSoWhite (Oscar er så hvid, red.), og blandt andet har skuespillerinden Jada Pinkett Smith, der er gift med skuespilleren Will Smith, sagt, at hun ikke vil tage del i prisfesten i år.

Den store kritik har fået præsidenten for Akademiet, Cheryl Boone Isaacs, til at sende en pressemeddelelse ud, hvori hun lover, at der vil ske ændringer.

- Mens vi fejrer deres (de nominerede, red.) ekstraordinære resultater, er jeg sønderknust og frustreret over den manglende inklusion. Dette er en vanskelig, men vigtig samtale, og det er tid til store forandringer, skriver hun og fortsætter:

- Akademiet tager drastiske skridt for at ændre sammensætningen af vores medlemmer. I de kommende dage og uger vil vi foretage en gennemgang af vores medlemskabsrekruttering med henblik på at skabe en meget tiltrængt diversitet i vores 2016-klasse og fremover, skriver Cheryl Boone Isaacs i en pressemeddelelse.

Den hurtige reaktion fik skuespillerinden Jada Pinkett Smith til at sende en takkebesked ud på Facebook.

- Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed til Akademiet for sådan et hurtigt svar. Jeg glæder mig til fremtiden, skriver hun, men det er stadig uvist om det har fået hende til at ændre mening om at deltage i Oscar-festen den 28. februar.

/ritzau/FOKUS