Officer risikerer fængsel for minedrab
Her søger en soldat efter miner i Afghanistan. En manglende ordre om at forlade et minebefængt område kan koste officer op til tre års fængsel. (arkivbillede) Foto: Ronny Rasmussen
Den officer, der gav ordren til at en ung dansk soldat begav sig ind i et mineret område og blev dræbt, er nu blevet tiltalt.

Forsvarets Auditørkorps vælger nu at tiltale en premierløjtnant for at have givet ordren, der i september kostede en 22-årig soldat livet i Afghanistan.

Mod alle ordrer undlod premierløjtnanten at beordre en patrulje ud fra et minebefængt område i Helmand.

Nu risikerer officeren en dom for grov pligtforsømmelse af særlig grov karakter. Det kan give op til tre år i fængsel.

Officerens forsvarsadvokat Torben Koch bekræfter, at sagen nu skal køre i retten.

"Auditør Lone Damgaard har besluttet, at der skal rejses tiltale mod ham, så nu vil sagen køre i retten for fuld musik med domsmænd og afhøring af vidner," siger han til ekstrabladet.dk.

Tiltalen går på, at den 22-årige soldat mistede livet fordi officeren ikke straks beordrede patruljen ud af det minebefængte område.

"Vi er altså i krig, og der sker misforståelser, hvor folk dør. Men det skal min klient ikke i fængsel for," siger Torben Koch til ekstrabladet.dk.

Forsvarsadvokaten fortæller, at hans klient har det dårligt med at sagen nu skal for retten.

"Og det har min klient det selvfølgelig ikke godt med. Sagen har påvirket ham meget psykisk. For det første er han jo virkelig, virkelig dårlig over, at der på hans 'vagt' sker noget med nogle af hans folk, og for det andet synes han jo blot, han har passet sit arbejde," siger han.

Kilde:ekstrabladet.dk