Officer nægter at have fejlet
Arkiv. 27-årig officer mener ikke, at han har fejlet, da 22-årig soldat blev dræbt i Afghanistan sidste år. Det siger han i retten. Foto: HOK
Officer nægter fejl i sag om pligtforsømmelse, men fortryder manglende tilbagetog, der kostede soldat livet.

- Jeg begik ikke nogen fejl.

Så klart udtrykker den 27-årige officer sin uskyld ved Retten i Næstved, hvor han er tiltalt for "pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt" af forsvarets egen anklagemyndighed, Auditørkorpset.

- Men jeg vil give alt i verden for, at jeg havde sagt til gruppen, at de ikke måtte gå derind, sagde den tiltalte premierløjtnant stående med armene over kors.

Forsvarets Auditørkorps mener, at delingsførerens sløseri var årsag til, at en 22-årig dansk soldat mistede livet, og fire andre blev såret af en sprængladning, da de trængte ind på Talebans territorium i Helmand-provinsen i Afghanistan den 3. september sidste år.

Familien til den afdøde 22-årige soldat fra Bornholm sidder på første række i det fyldte retslokale, mens den anklagede officer nægter sig skyldig.

En minerydder bar et hjelmkamera under ulykken, og optagelserne er et af anklagerens vigtigste beviser. Minerydderen var nemlig med inde i den farlige compound - en række huse omkranset af en mur - da soldaten døde.

- Det var muligt at trække dem (soldaterne, red.) ud, men så taber vi initiativ. Hvis vi skal have det bedste ud af den situation, vi er landet i, så er det nu, vi skal sweepe (Søge efter miner, red.), sagde den tiltalte i retten.

I retten blev videoen stoppet få sekunder før eksplosionen, der dræbte soldaten.

16 soldater er kaldt i vidneskranken, men særligt et vidne skal bevise, at sløseri var skyld i soldatens død, oplyser anklageren.

Det drejer sig om en næstkommanderende for de danske styrker i Afghanistan, en kompagnichef, som ifølge Auditørkorpset har givet en mundtlig ordre om ikke at gå ind i det specifikke område.

Fængselsstraffen for grov pligtforsømmelse under væbnet konflikt går op til tre år.