Offentligt ansatte bliver fattigere
Offentligt ansatte har færre penge at købe julegaver for - reallønnen er faldet med to procent i år. Foto: Jens Dige / POLFOTO
Offentligt ansatte har udsigt til et reallønsfald på over to procent i år.

Ansatte i den offentlige sektor har fået færre penge mellem hænderne.

Lønstigningerne er rekordlave og kan ikke holde trit med inflationen.

Mens lønningerne i staten er steget med 0,7 procent det seneste år, må ansatte i regioner og kommuner nøjes med sølle 0,3 procent og 0,2 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Da inflationen ligger på omkring 2,8 procent, betyder det, at reallønnen for de offentligt ansatte er faldet markant. Det betyder faldende forbrug, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

"Når man samtidig husker på, at godt 30 procent af alle lønmodtagere er beskæftigede inden for den offentlige sektor, så er det klart, at det giver et negativt bidrag til privatforbruget herhjemme," siger han.

Også på det private arbejdsmarked stiger lønstigningerne i sneglefart, dog med en årsstigningstakt på to procent.

Når lønningerne på det private arbejdsmarked stiger væsentligt hurtigere end i den offentlige sektor, skyldes den såkaldte reguleringsordning.

Den sikrer, at lønudviklingen i den offentlige sektor følger lønudviklingen i den private sektor, i øjeblikket trækker reguleringsordningen dog væksten i de offentlige lønninger ned.

"Ser man således på lønudviklingen over en længere periode, så er lønningerne i den offentlige sektor steget mere end lønningerne i den private sektor i perioden siden 2005. Den lave lønvækst skal derfor også ses som en normalisering og ikke som et udtryk for, at de offentlige lønstigninger halter efter de private," siger Tore Stramer.

via Listen To News