Offentlige og private skal samarbejde mere
OPP-projekter har typisk til formål at stå for offentlige bygge- og anlægsopgaver, der kræver langsigtede investeringer. Foto: AP/Andy Wong / POLFOTO
De seneste ti år er der kun indgået 10-12 offentligt-private partnerskaber, men nu vil regeringen ændre i de såkaldte OPP-projekter.

Regeringen vil med en række tiltag forbedre vilkårene for samarbejde mellem det offentlige og det private.

Det sker, efter at der de seneste ti år kun er indgået omkring 10-12 offentligt-private partnerskaber, selv om politikere fra den tidligere borgerlige regering og den nuværende regering har talt varmt for offentligt-private partnerskaber (OPP).

Regeringen vil forbedre vilkårerne ved at droppe kravet om kommunal deponering af værdien af OPP-projektet.

Et OPP-projekt betragtes i dag som et lån. Derfor skal den offentlige part deponere, hvad der svarer til værdien af projektet i minimum 10 år. Det forringer den offentlige likviditet, skriver Information.

- Det er utrolig vigtigt, at vi ser på den ordning. Deponeringen blokerer for investeringer, mener SF's erhvervsordfører, Annette Vilhelmsen, som støttes af Socialdemokraterne.

OPP-projekter har typisk til formål at stå for offentlige bygge- og anlægsopgaver, der kræver langsigtede investeringer.

Derudover har regeringen udarbejdet en standardmodel for, hvordan offentlige og private aktører kan lave forpligtende samarbejder.

Regeringspartierne forventer, at det i det kommende år vil føre til langt flere OPP-projekter med private aktører, såsom pensionskasser og fonde.

- OPP er ekstremt spændende. Jeg forventer, at vi vil se meget mere af det i de kommende år, siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

- Der er mange gode muligheder for at få noget positivt ud af, at det offentlige og private arbejder mere forpligtende sammen, siger Marianne Jelved, Radikale Venstres finansordfører.