Offentlige og private skal samarbejde mere

De seneste ti år er der kun indgået 10-12 offentligt-private partnerskaber, men nu vil regeringen ændre i de såkaldte OPP-projekter.
OPP-projekter har typisk til formål at stå for offentlige bygge- og anlægsopgaver, der kræver langsigtede investeringer.
OPP-projekter har typisk til formål at stå for offentlige bygge- og anlægsopgaver, der kræver langsigtede investeringer. Foto: AP/Andy Wong / POLFOTO

Regeringen vil med en række tiltag forbedre vilkårene for samarbejde mellem det offentlige og det private.

Det sker, efter at der de seneste ti år kun er indgået omkring 10-12 offentligt-private partnerskaber, selv om politikere fra den tidligere borgerlige regering og den nuværende regering har talt varmt for offentligt-private partnerskaber (OPP).

Regeringen vil forbedre vilkårerne ved at droppe kravet om kommunal deponering af værdien af OPP-projektet.

Et OPP-projekt betragtes i dag som et lån. Derfor skal den offentlige part deponere, hvad der svarer til værdien af projektet i minimum 10 år. Det forringer den offentlige likviditet, skriver Information.

- Det er utrolig vigtigt, at vi ser på den ordning. Deponeringen blokerer for investeringer, mener SF's erhvervsordfører, Annette Vilhelmsen, som støttes af Socialdemokraterne.

OPP-projekter har typisk til formål at stå for offentlige bygge- og anlægsopgaver, der kræver langsigtede investeringer.

Derudover har regeringen udarbejdet en standardmodel for, hvordan offentlige og private aktører kan lave forpligtende samarbejder.

Regeringspartierne forventer, at det i det kommende år vil føre til langt flere OPP-projekter med private aktører, såsom pensionskasser og fonde.

- OPP er ekstremt spændende. Jeg forventer, at vi vil se meget mere af det i de kommende år, siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

- Der er mange gode muligheder for at få noget positivt ud af, at det offentlige og private arbejder mere forpligtende sammen, siger Marianne Jelved, Radikale Venstres finansordfører.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.