Obama: Palæstinenserne fortjener en stat
Fred opnås ikke gennem deklarationer fra FN. Det opnås kun ved, at israelerne og palæstinenserne finder løsninger på deres uenigheder," sagde Obama i dag. Foto: Polfoto, AP, Akira Suemori
Der findes ingen genveje til fred i Mellemøsten, sagde præsident Obama, der advarer palæstinenserne mod at gennemtvinge en FN-afstemning.

"Fred vil ikke komme gennem udtalelser og resolutioner i FN. Hvis det var så let, ville det være gjort allerede nu."

Sådan sagde den amerikanske præsident Barack Obama i dag i en tale til FN's generalforsamling i New York.

Her advarede han palæstinenserne mod at kræve, at man fra international side anerkender den palæstinensiske stat.

Der er ingen genvej til fred. Fred i Mellemøsten er hårdt arbejde, understregede præsidenten, der for et år siden sagde, at han håbede at se en palæstinensisk stat født nu.

Og en palæstinensisk stat ved siden af Israel er stadig Obamas mål, understregede han.

"Men spørgsmålet er ikke det mål, vi søger. Spørgsmålet er, hvordan man kan nå det, og jeg er overbevist om, at der ikke er nogen genvej til at få afsluttet en konflikt, som har varet i årtier," sagde Obama ifølge Reuters.

USA har på forhånd gjort det klart, at landet vil nedlægge veto mod ansøgningen, hvis den kommer.

Og ifølge Ole Wæver, professor i international politik på Københavns Universitet, ønsker palæstinensernes slet ikke, at ansøgningen skal til afstemning i Sikkerhedsrådet.

"Palæstinenserne har følt sig pressede til at spille det kort, som de egentlig ikke har lyst til. Det er stærkere at true med en afstemning i Sikkerhedsrådet end at få afstemningen gennemført," siger Ole Wæver til Newspaq.

Abbas og hans folk vil ifølge Wæver langt hellere forhandle med Obama og derigennem få indrømmelser.

"De fisker efter, at amerikanerne vil lægge pres på israelerne, og at de så bringer noget nyt ind i forhandlingerne. På den måde vil palæstinenserne kunne bede om udsættelse," siger Ole Wæver, der anser det for utænkeligt, at USA vil anerkende en palæstinensisk stat på nuværende tidspunkt..

Kilde: Reuters