USA 2012

Obama 50 år: en billet koster 200.558 kr.

Der skal penge til at drive en valgkamp i USA. I anledning af sin 50 års dags inviterede Barack Obama til fundraising koncert.
Officielt logo for Obamas kampagne for genvalg
Officielt logo for Obamas kampagne for genvalg Barack Obama campaign

Efter netop at have overlevet en af de pinligste magtkampe nogensinde inviterer USA's præsident, Barack Obama, sine venner til 50 års fødselsdag. Kritikerne blandt hans støtter mener han har solgt ud i stor stil til den republikanske højrefløj.

Men dagen før sin 50 års dag havde Obama selv fat i rattet. Det betød en fødselsdagskoncert i Chicago, som skulle skæppe i hans sejrsfond til valgkampen 2012.

Den dyreste billet koster 200.558 kroner. Loven forbyder dyrere billetter.

Sejrsfonden støtter Obamas genvalg og Det Demokratiske Parti.

Havde han ikke haft mulighed for at underskrive en aftale om besparelser med kongressen tirsdag, var festen blevet aflyst.

Folkefester

Aftenen startede med en privat live streaming event for aktivister, der vil støtte hans genvalg. Tusinder af mennesker sad og ventede ved skærme 1.100 steder i private hjem og lokaler landet over.

I stil med hans 2008 valgkamp har støtter fået deltaljerede instruktioner om, hvordan de inviterer folk og arrangerer særlige pro-Obama-fester. De nyhvervede aktivister får deres personlige data registreret i kampagnens computere til senere kontakt.

Om ønsket kunne værter ved slige events rekvirere dekorationer til festen. Man kunne få paphatte, balloner, klistermærker og skilte med Happy Birthday og kampagnens logo.

Værter kan uploade fotos fra deres fest til en fælles webside, så Obama kan se dem.

Ikke alle betaler lige meget

Obamas støtter bestemte selv, om de ville med til festen i Chicago. De skulle blot løse en billet.

Normalt tager Obama $44 som mindste betaling, fordi han er landets præsident nr. 44. I dagens festlige anledning tog han $50 for en plads på cowboyrækkerne.

Op til i torsdag kunne Barack Obamas politiske støtter deltage i et lotteri om 50 pladser ved festen i Chicago. Deltagerne skulle blot skaffe underskrifter fra 50 andre, der vil arbejde for hans genvalg. Vinderne fik flyvebillet, hotel, forplejning en en billet til koncerten.

Der var onsdag aften arrangeret koncert i et festlokale, der kan rumme 1.000 gæster. Som en del af billetten fik man også en tale. Kendte stjerner som Jennifer Hudson, Herbie Hancock og rockgruppen Ok Go underholdt.

De venner, der betaler mest, får særlige privilegier. 80 til 100 af dem kom til en middag med ham efter den store tale. Barack Obama havde ikke tid til selv at overvære koncerten. Han skulle hjem til Washington.

Normalt fejrer han sin fødselsdag stille. I denne omgang frabad han sig gaver bortset fra en gælds-aftale med kongressen ... og så en god hamburger.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.