Nytårshilsen fra fagboss: Lønnen er ikke for høj i DK
Per Christensen, der som formand for 3F repræsenterer over 300.000 danske lønmodtagere, siger i en nytårshilsen, at vi bør stole på, at vi gør det rigtige i Danmark. Lønnen skal ikke ned, lyder det. Polfoto/arkiv
Efter et år med blandt andet diskussioner om lovbestemt mindsteløn og pres på danske industrijob slår formanden for Danmarks største fagforbund et slag for den danske model.

Tillidsrepræsentanterne på de danske arbejdspladser får et skulderklap af 3F-formand Per Christensen, der har lagt en nytårshilsen på Facebooksiden 'Godt arbejde'.

Men også den danske model får en krammer af 3F-formanden.

Han vil ikke høre mere om, at de danske lønninger skal ned, og at vi har for fede vilkår på arbejdsmarkedet i Danmark.

- Vi får hele tiden tudet ørerne fulde af, at lønningerne er for høje, at fagbevægelsen har for meget magt, at vi har fået for gode vilkår og at vi ikke kan konkurrere med landene uden for vores egne grænser. Det passer bare ikke, mener Per Christensen.

LÆS OGSÅ: Joachim B. Olsen: Social dumping er fint

Danmark er erhvervsvenligt

Han henviser til, at Danmark gang på gang fremhæves som et land, der giver erhvervslivet gode vilkår og formår at holde en høj produktivitet.

- Hver eneste gang store anerkendte erhvervsmagasiner - senest Forbes - rangerer os i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med, så ligger vi nummer et. Vi er det land, som er bedst at drive erhverv i. Vi er det land, som har høj produktivitet. Vi kan klare os i konkurrencen med de andre lande, siger Per Christensen.

LÆS OGSÅ: Forbes: Danmark er verdens bedste til erhverv

Der har ellers - i løbet af 2014 - været rumlerier om blandt andet lovbestemt mindsteløn i Danmark. I september sagde FTF-formand Bente Sorgenfrey, at presset fra østeuropæerne, den økonomiske krise og stadig flere overenskomst-løse danskere har skabt behov for, at vi også herhjemme tager hul på den følsomme diskussion om mindsteløn.

Meldingen fik dog dengang en kold skulder af vennerne i fagbevægelsen og ligeså af arbejdsgiverne.

Vi skal tro på vores model

Og 3F-formanden slår altså her ved indgangen til et valgår endnu engang et slag for, at vi skal tro på den model, vi har i Danmark.

- Vi kan rigtig meget i Danmark, og det skal vi holde fast i, også når nogle fortæller os noget andet, siger han.

Også i udlandet har man kig på den danske model. Blandt andet skrev New York Times for nylig undrende om den måde de skandinaviske lande har indrettet sig på.

Avisen så på beskæftigelsesgraden kontra socialt sikkerhedsnet i en række lande og fremhævede med nogen forbløffelse, at man i Skandinavien formår, at have både et generøst velfærdssystem og en høj grad af beskæftigelse.

LÆS OGSÅ: Amerikanerne hylder Skandinavien: De får folk i arbejde