Nyt tøj fyldt med kemikalier

Der gemmer sig masser af kemi i dit nye tøj. Eksempelvis farvestoffer og blegemidler.
Det kan være fristede at hoppe direkte i dit nye tøj, men smid det lige i vaskemaskinen inden, lyder rådet fra Miljøstyrelsen.
Det kan være fristede at hoppe direkte i dit nye tøj, men smid det lige i vaskemaskinen inden, lyder rådet fra Miljøstyrelsen. Foto: www.colourbox.com

Det kan være en lækker fornemmelse at hive en ny indkøbt skjorte over hovedet. Men det er en dum idé.

Under produktion proppes det nye tøj nemlig med kemikalier, der kan give udslæt og irriteret hud. Derfor er Miljøstyrelsen nu klar med en ny kampagne, der skal få os til at vaske det nye tøj.

"Under produktionen er der anvendt en række kemikalier. Det er for eksempel farvestoffer, farvefastholdere og blegemidler. Og efter produktionen er der også brugt en række stoffer, der for eksempel skal forhindre at tøjet mugner under transport," siger tekniker i Miljøstyrelsen Louise Fredsbo Karlsson til Newspaq.

I tøjet findes en lille del af alle de kemikalier, vi er omgivet af i hverdagen. Også i for eksempel kosmetik og rengøringsmidler er der kemikalier, og samlet set kan kemikalierne skade vores sundhed.

"Vi er i kontakt med mange forskellige kemikalier fra mange forskellige kilder, og da man ikke kender kemikalierne til bunds, så er det svært at sige, hvad betydning det har for sundheden," siger Louise Fredsbo Karlsson. Derfor er det mest sikre at holde undgå kemikalierne, der både kan give allergi og være hormonforstyrrende.

Men selvom otte ud af 10 godt ved at der kan være kemikalierester i tøjet, så er det kun fire ud af ti der rent faktisk vasker håndklæder, sengetøj og tøj inden det tages i brug, og derfor er Miljøstyrelsen nu klar med deres kampagne.

De kemiske stoffer er ikke ulovlige, men kan alligevel være til gene. En måde at undgå stofferne på er at købe miljømærket tøj og tekstiler.

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside om hvordan du undgår kemi i dit tøj.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.