Nyt klimatopmøde ligner en ørkenvandring

Ambitionerne er lettere pessimistiske op til de internationale klimaforhandlinger i Sydafrika, som starter i dag.
Foto: AP Photo/Arctic Sounder, Beth Ipsen / POLFOTO

I dag begynder forhandlingerne til FN's klimatopmøde i Durban i Sydafrika. Men forventningerne til fælles resultater er lave, for EU har - som én af flere stormagter - nemlig besluttet helt at vente med at skrue op for klimakravene.

Flere af de mest udviklede lande har truet med at trække sig fra en fælles protokol, som tilskynder udviklingslandene til at fortsætte deres vækst på klimaforbedrende vis.

"Siden den første store FN-klimakonference i Rio i 1992 er landene drejet væk fra den fælles vej med delt ansvar men differentierede forpligtelser," siger professor Godwell Nhamo til Engineering News.

"Frem for ordninger hvor forureneren betaler regningen, er der sket et skift imod en mere markedsdrevet model for klimaforbedring," siger han.

Europas klimakommissær Connie Hedegaard (K) meldte i sidste uge ud, at EU's ambitioner for topmødet i Durban er droslet kraftigt ned.

Hvor EU før har været relativt progressive sammenlignet med Asien, USA og Australien og underskrevet fælles forpligtelser for nedbringelse af CO2-udslippet, så blev EU's kursskifte tolket som et dårligt varsel for COP17-forhandlingerne.

Kilde: Engineering News

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.