Nye guldæg skal hjælpe Lundbeck til overskud i 2016
Patentudløb koster dyrt for Lundbecks gamle guldæg Cipralex. Andre midler skal sikre fremtidens overskud.

Mens patentudløb for medicinalvirksomheden Lundbeck fortsat koster dyrt, så vokser omsætningen for en række af de såkaldte nøgleprodukter, der skal sikre fremtidens overskud.

De udgør nu 25 procent af omsætningen i Lundbeck, viser regnskabet for 2015. Den samlede omsætning i Lundbeck steg otte procent til 14,4 milliarder kroner.

- Salget af vore nøgleprodukter, der steg 171 procent til 3,6 milliarder kroner, er tilfredsstillende, siger Kåre Schultz, administrerende direktør for Lundbeck, i regnskabet.

- Både Brintellix og Abilify Maintena har nu passeret 600 millioner kroner i årligt salg, og Onfi fortsætter sin imponerende vækst med næsten en fordobling til 1,8 milliarder kroner, tilføjer han.

Når patenter udløber, har konkurrerende selskaber mulighed for at lave kopiudgaver af midlerne. Det koster dyrt i omsætning for Lundbecks klart største produkt, antidepressivet Cipralex, som faldt 44 procent i 2015.

Det svarer til et omsætningstab på omkring to milliarder kroner i forhold til 2014 - fra 4,6 milliarder kroner i 2014 til 2,6 milliarder kroner i 2015.

Kopiprodukter vil fortsat gøre ondt i regnskabet for 2016, siger topchefen, som forventer, at det vil koste et fald i omsætningen til 13,8-14,2 milliarder kroner.

- Til gengæld forventer vi at kunne forbedre vores underliggende driftsresultat med cirka en milliard kroner, og vi regner således med et driftsoverskud på 1,0-1,2 milliarder kroner for 2016.

- Dermed har vi på kort tid væsentligt forbedret vores profitabilitet, og det vil vi fortsætte med i de kommende år, siger Kåre Schultz, administrerende direktør for Lundbeck.

I 2015 fik Lundbeck et driftsunderskud på svimlende 6,8 milliarder kroner. Det skyldes massive nedskrivninger på produktrettigheder og udgifter til omstrukturering af virksomheden.

/ritzau/