Fædre ansat i byggeriet, industrien eller på transportområdet kan formentlig snart ikke bruge økonomi som argument for at springe forældreorlov med de små over.
Som led i de forlig om nye overenskomster, der netop er indgået, får de ansatte nemlig ret til fuld løn under forældreorlov. Og det vil forhåbentlig få flere mænd til at benytte sig af muligheden, siger gruppeformanden for Byggegruppen i 3F, Kim Lind Larsen.
- Det har været en mærkesag, at vi fik bragt os tættere på det omkringliggende samfund. Det er måske den principielt største vinding. Det er en kæmpe gevinst, at fædrene kan få fuld løn under barslen, siger Kim Lind Larsen.
Som det ser ud nu, er der sat et loft over den løn, som for eksempel en bygningsarbejder får under forældreorloven.
Men med det overenskomstforlig, der for byggeriet faldt på plads tirsdag, er loftet fjernet. Dermed har de ansatte ret til fuld løn i de uger, de er væk fra arbejdspladsen, og i stedet er sammen med deres barn derhjemme.
- Vi flytter os fra en fast sats på omkring 140 kroner i timen, når man holder forældreorlov, til fuld løn. Det er helt afgørende.
- Mange af vores svende derude tjener måske 200 kroner i timen. Så for dem betyder forældreorlov i dag en lønnedgang, siger Kim Lind Larsen.
Han forventer, at det vil få flere til at prioritere tid som hjemmegående med de små. 3F vil gøre sit til at oplyse medlemmerne om de forbedrede muligheder i overenskomsten, siger han.
- Jeg forventer, at det kommer til at gøre en stor forskel. Der er ganske få af vores medlemmer, der tager forældreorlov, som det ser ud nu.
- Dem, der tager orloven, er typisk kun hjemme to og en halv uge. De har ret til fem uger, der ikke kan gives til moren, og så tre uger, som forældrene selv kan bestemme, hvem der skal tage, siger Kim Lind Larsen.
Ifølge Christian Lyhne Ibsen, lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, betyder forliget, at økonomi ikke længere kan være en undskyldning for at lade konen tage hele forældreorloven.
Overenskomstforhandlingerne for de i alt omkring 600.000 privatansatte er i den afsluttende fase, og forligsmanden arbejder på at få de sidste forlig på plads.
Herefter er det i sidste ende op til fagforeningernes medlemmer at stemme ja til resultaterne.
/ritzau/