Nybagte forældre får garanti for barselsbesøg
Hjemmebesøget fra jordemoderen skal blandt andet sikre, at amningen kommer godt i gang. Nye tal har vist, at 16 procent nyfødte babyer bliver indlagt med dehydrering, underernæring eller andre ammerelaterede problemer. Foto: Michael Sawyer / POLFOTO
Flertal i Region H afsætter 2,6 millioner kroner. De andre regioner bør følge trop, mener S.

Et flertal i Region Hovedstaden er enige om at afsætte 2,6 millioner kroner på næste års budget, så nybagte forældre kan være sikre på at få besøg derhjemme af en jordemoder, kort efter de er blevet udskrevet fra hospitalet.

Det fortæller regionsrådsmedlem og læge Kirsten Lee (R).

"Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at jordemødrene skal komme inden for to dage. Problemet er bare, at vi ikke har haft ressourcer til det, men dem har vi nu fundet," siger Kirsten Lee.

Budgettet er endnu ikke endeligt vedtaget, men ifølge Kirsten Lee er der et sikkert flertal for de 2,6 millioner kroner.

Den melding vækker begejstring hos Socialdemokraterne på Christiansborg.

"Det er det, vi har efterlyst fra socialdemokratiets side. En politisk vilje til at man i regionerne sikrer, at alle nyfødte og deres familier, der bliver sendt hjem hurtigt, får de besøg, der gør, at amningen kan gå i gang, og man undgår genindlæggelser af helt nyfødte," siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Regionerne er igennem det seneste år blevet stærkt kritiseret, fordi de ikke efterlever Sundhedsstyrelsens anbefaling om at nybagte forældre skal tilbydes et hjemmebesøg inden for de første to døgn. Det hurtige besøg skal kompensere for, at kvinderne bliver udskrevet stadigt tidligere efter fødslen.

"At der nu har været et helt års debat om at skaffe midler, så anbefalingerne kan efterleves, når folk bliver sendt tidligt hjem efter en fødsel, det er lang tid at vente," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hun opfordrer de øvrige regioner og kommuner til at følge trop.

"Det er uacceptable forhold, vi ser mange steder, for dem der føder både første og anden gang. Det med, at folk, der lige har født, skal køre over 100 km nogle steder for at komme i kontakt med den jordemoder, der stod for fødslen - at mor og baby selv skal ud på landevejene - det synes jeg ikke, er en acceptabel udvikling," siger Sophie Hæstorp Andersen.