Ny vulkan rumler på Island

Forskere holder i disse dage skarpt øje med den islandske vulkan Katla, som man forventer har et udbrud under opsejling.
Askeskyen, som de fleste nok godt kan huske, bredte sig over de europæiske himmelstrøg sidste år.
Askeskyen, som de fleste nok godt kan huske, bredte sig over de europæiske himmelstrøg sidste år. Foto: AP Photo/Halldora Kristin Unnarsdottir

Skal sommeren for andet år i træk byde på askesky og islandsk vlkan-kaos?

Noget kunne tyde på det.

Forskere, der har observeret vulkanen Katla på Island mener, et udbrud kan være på vej. Det skriver Berlingske.

Det konklusion er de nået frem til, efter de har set flere oversvømmelser omkring vulkanen. Oversvømmelserne kan indikere, at vulkanen bliver varmere.

"Der er ingen direkte beviser for vulkanudbrud. Vandstanden er steget, men vi ved ikke om der et udbrud under gletsjeren. Det er meget vanskeligt at afgøre det," siger meteorolog Einar Kjartansson ifølge Berlingske til den islandske avis Fréttablaðiðvisir.

Vulkanen Katla er nabo til Islands nok mest kendte vulkan, Eyjafjallajokul, der sidste april gjorde livet surt for flyrejsende over hele Europa. Selvom de to vulkaner altså bor side om side, så er de ikek forbundet fysisk.

Ifølge Nordisk Vulkanologisk Institut i Reykjavik kan et Katla-udbrud bliver lige så stort eller lidt mindre end udbruddet fra Eyjafjallajokul.

Kilde: Berlingske

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.