Ny viden: Vikarer er godt for arbejdsmiljøet
Vikarer er specielt populære i social- og sundhedssektoren, hvor mange deltidsansatte supplerer med vikartimer Niels Hougaard/Polfoto/Arkiv
Vikarer er interesseret i meget mere end lettjente penge. De vil have indflydelse og være en del af det sociale liv på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse

Vikarer er et gode – ikke bare for chefen – men også for de fastansatte kolleger.

Således lyder konklusionen i et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet.

Det viser nemlig, at folk, der er ansat på vikarbasis eller som ’daglejer’ generelt har et større engagement i arbejdsklimaet.

"Man har tidligere betragtet vikarer som nogle, der var ligeglade med den virksomhed, de var ansat i, og som hyttede deres eget skind og kun tænkte på at tjene penge. Men det viser sig, at de faktisk går højt op i at få et godt forhold til virksomhederne og de fastansatte kolleger. De er klar til at gøre noget ekstra," siger Jeanette Lemmergaard, lektor på institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet.

25.000 arbejder som vikarer

Hendes resultater viser, at der blandt landets 25.000 vikarer findes nogle meget dygtige fagspecialister, som er med til at hæve det faglige niveau blandt medarbejderne, hvor de kommer frem.

”Vikarerne får lov at fokusere på kerneopgaverne i arbejdet og slipper for de sure pligter, der kan følge med en fastansættelse,” siger Jeanette Lemmergaard, der slår fast, at mange af vikarerne selv har valgt den løse ansættelsesform, som vikarbranchen er.

[pagebreak]

Hos vikarbureauet ActivCare a/s, som primært har vikarer til social- og sundhedssektoren kan man godt kende den tendens.

Vælger det selv

”Rigtig mange af vores vikarer har selv valgt den ansættelsesform. Det er ikke et mål at blive fastansat,” siger Torben Evald, administrerende direktør i ActivCare a/s.

Han fortæller, at det ofte er deltidsansatte, der tager ekstravagter for at supplere op på deres indtægt uden at være forpligtede.

Rigshospitalet er storforbruger af vikarer

Sygehusene er et af de områder, hvor der bruges flest vikarer. I Rigshospitalets interne vikarservice har de mellem 600 og 700 sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter samt sygepleje-studerende tilknyttet. Leder af Rigshospitalets interne vikarservice, Käthe Lemming fortæller, at vikarerne bruges ved fravær, ledige stillinger eller overbelægning.

”Vikarerne er medvirkende til, at det faste personale ikke brænder sammen eller mister gejsten,” siger hun.

Ifølge Käthe Lemming kommer mange vikarer igen og igen, og de bliver efterhånden specialiserede inden for bestemte afdelinger.

"Vikarerne er utrolig engagerede i deres arbejde og fungerer som gode sparringspartnere med de fastansatte, fordi de har masser af erfaringer med sig,” siger Käthe Lemming.

Fremtidsforsker: Der kommer langt flere vikarer

Forskningschef ved Institut for fremtidsforskning Carsten Beck forventer langt flere flydende ansættelser i fremtiden specielt i den yngre befolkning.

”De unge kræver at deres arbejde udvikler dem, er interessant og giver dem medindflydelse, det opnår de bedst som vikarer,” siger han.

Daglejere

Der findes ifølge tal fra Dansk Arbejdsgiverforening 25.000 vikarer i Danmark